Saturday, August 19, 2006

Hej drugovi, je l' vam zao...?




Nema ni AGITA ni POPA ( if only…) narednih 25 dana. Kraj leta posvećen je daljem istraživanju odnosa između onih koji su se omastili posle 5.oktobra, devojaka koje žele da budu deo „te ekipe“ i poštenih, a slatkih momaka koji su zaljubljeni u takve devojke, a prvonavedeni antiratni profiteri im se gade do toga da žele da im otfikare glave i proburaze „franširano apsintovane“ stomake. Dakle, REALITY BITES + SERBIAN PSYCHO FROM DORCHOL EQUALS „Međuzvezdana sredina“.
To je roman koji se privodi kraju u zabitima elitnog grčkog ostrva, a od čijeg izlaska se uveliko strepi i zebe ( ili zeva ? ).

Anyway, srećan ostanak i zapamtite taj briljantni citat iz filma THE GAME Dejvida Finčera

BECAUSE, IF YOU DON'T KNOW ABOUT
SOCIETY, YOU DON'T HAVE THE
SATISFACTION OF AVOIDING IT.

Wednesday, August 16, 2006

Kratak letnji kurs ”KAKO SE ORGANIZUJE UMETNIČKI POKRET”





Stukizam je umetnički pokret osnovan u Britaniji 1999. godine, čiji je cilj promocija figurativnog slikarstva, kao opozicije vodećem trendu konceptualne umetnosti. Pokret je zamišljen kao alternativa grupaciji pod patronatom Čarlsa Sačija, poznatoj kao BRIT ART. Originalnih stukista bilo je 13 ( Bili Čajdliš, Čarls Tompson, Trejsi Emin...) ali se aktivnost proširila na čak 120 grupa širom sveta. Pored izlaganja svojih radova po galerijama, stukisti se bave i ukazivanjem na diskutabilne pojave u umetničkom svetu Britanije. Imali su i svog kandidata na lokalnim izborima 2001.,
( osvojio je 108 glasova ), zatim su Ministarstvu za fer trgovinu prijavili Čarlsa Sačija pod optužbom da „monopoliše umetnost“, a njihove su akcije imale i rezultat kada su ukazali na kontroverzni otkup od strane Galerije Tejt. Naime, Tejt je za 705 hiljada funti otkupila delo Krisa Ofilija „The upper room“, iako je Ofili sedeo u njihovom bordu. ( Ofili je jedan od vodećih umetnika u UK, poreklom iz Nigerije, i toplo vam preporučujemo da potražite njegove slike na netu ~ http://www.victoria-miro.com/ ).
The Stuckists Punk Victorian je bila prva velika izložba umetnika ovog pokreta, održana 2004. a za oktobar 2006. zakazan je i Stukistički simpozijum u Liverpulu.

U julu 2003. stukisti su, u vreme retrospektive dela Dejmijena Hirsta u Tejtu, u svojoj galeriji organizovali kontra izložbu pod nazivom MRTVA AJKULA NIJE UMETNOST
( kao odgovor na Hirstovo poznato delo ).

Čarls Tompson je glasnogovornik stukista, a njegovo delo „Sir Nicholas Serota makes an aqusition decision„ iz 2000. odlično je definisalo tadašnji trenutak i pomodarstvo u kupovini umetničkih dela. ( Serota je direktor Galerije Tejt ).

Tompson je kao razloge za kritikovanje Tejta naveo sledeće~“Postoji nešto razgovetno analno u kombinaciji teoretičarske preciznosti i vulgarnog raspadanja koje prožima Tejt. Dodatno je uvećano prethodnim izborima za Tarnerovu nagradu, kao što je Hirstova tranžirana krava u raspadanju, složena u prastare vitrine, ili Starlingova buđava koliba fino obeležena na sredini čiste bele sobe. Rezultat je da šetnja po Tejtu više nije čarobno iskustvo niti osećaj velike kreativne dubine koja daje smisao životu, već je sličnija ostacima zagrcnutog birokrate koji je regradirao u infantilno stanje tokom produženog nervnog sloma. „

O Sajmonu Sterlingu koji je 2005. osvojio Tarnerovu nagradu za delo u kome je straćaru pretvorio u čamac pa potom ponovo u straćaru, Tompson kaže

„Ima mnogo hobista koji se, u svojim baštama, bave podjednako zabavnim i beskorisnim projektima, na primer pravljenjem Kanteberijske katedrale od šibica. I ja sam radio sličnu stvar kad sam bio u Izviđačima. Starling treba da dobije orden za prvorazrednu umešnost, ali svakako ne ovu nagradu“.

www.stuckism.com

Tuesday, August 15, 2006

Entartete Kunst ili KOKA KOLA PROTIV MALJEVIČA





U seriji najnovijih reklama za Koka kolu lajt, ova kompanija promoviše hrabrost i smelost da se kaže ili uradi nešto što je van glavnog, uobičajenog malograđanskog toka. Devojka je prva pozvala dečka. Momak pred svima nosi cveće svojoj devojčici. Tip odlazi na Jamajku i otvara bar na plaži. Slatko. Potošači se pozivaju da uzmu život u svoje ruke, budu bez blama i popiju koku sa samo jednom kalorijicom.

Problem u ovom kopirajterskom raju je poslednja iz serije nama prikazanih reklama. Scenario je sledeći ~ Grupa ljudi je na izložbi. Ekipa je, kao što mali Đokica zamišlja da treba u galeriji, blago umetnički prepaljena. Najveća koncentracija posetilaca je ispred slike na kojoj je crni kvadrat. Devojka ( naša junakinja, konzumentkinja KK lajt prim. aut. ) gleda u platno. Potom hitro odlazi. Možda se i podsmešljivo iskezi ~ glas kaže nešto kao „bravo za devojku koja je rekla da je na slici crni kvadrat“.

Ova, kako je Koka k. vidi, besmislena slika sigurno bi našla svoje mesto na izložbi „degenerisane umetnosti“, čiji je kurator bio Adolf Hitler, a koja je održana 1937. u Minhenu. Da podsetimo, to je bio prvi muzejski „blokbaster“ modernog doba ~ izložbu je videlo više od tri miliona Nemaca i Austrijanaca, a primer „kako ne treba“ dali su dadaizam, nadrealizam svi od Maksa Ernsta, preko Otoa Diksa do Marka Šagala i Kandinskog. Hitler je poručio ~ dajte narodu nešto što će da razume, plaše ga i uznemiravaju te žvrljotine koje deluju kao da i moja baba može da ih nacrta kod kuće. „Degenerici“ su se razbežali od ovakve "pozitivne" atmosfere po Amerikama i Parizima, a Nemačka do šezdesetih ostaje bez kvalitetne likovne umetnosti.

Ovu neumnu, konzervativnu reklamu verovatno je smislio neki isfrustrirani agencijski činovnik koji je oduvek želeo da bude umetnik ali ga na takve škole nisu primili ( još jedna paralela sa A.H ). Njegova ideja svidela se nekom iz principala firme, kome je „Alhemičar“ pojam literature, jer dalje od toga ne razume. I mi dobijamo poruku koje svako treba da se stidi ~ i onaj koji ju je smislio, i onaj ko je gleda. Jer ko na platnu Kazimira Maljeviča vidi samo crni kvadrat, bolje je da ćuti o tome i dočita još po koju knjigicu. K.lajt u ruke, pa pravac Narodna biblioteka!

Na fotografijama ~ Crni kvadrat, MALJEVIČ, 1913.

Pejsaž, HITLER, 1927.

Friday, August 11, 2006

ODRON UMA


Informaciju koju vam prenosimo ne možemo da okvalifikujemo ni kao šokantnu, pa ni preterano iznenađujuću. OstaDOSmo bez reči. Dakle, TV B92 traži nove voditelje za švrćkanje po gradskim butigama. Buduće zvezde moraju da odgovore na mnoga pitanja. Mi smo izdvojili dva. Ni ostala nisu daleko. Ali, 14. i 18. su, indeed, kraj svih krajeva na samom kraju.



Ovo je konkurs za novi projekat u žanru Glamurame, te s toga tražimo 3 nove Cice Glamuramice. Neophodno je poznavati GLAMURAMA serijal, biti kreativan, fotogeničan i sa velikom željom da postanete zvezda TVB92

14. U "Seks & gradu" - vi ste? (Miranda, Keri, Šarlot, Samanta)
Zašto?

18. Rešite jednačinu, a da morate glasati za jednu iz sva tri slučaja..

CeCa Vs JK

JK Vs Seka A.

Seka Vs CeCa

Thursday, August 03, 2006

BOBAN P. - POGACICE, JOGURT I VESELE SEDAMDESETE



Proslovekovne sedamdesete su medj' ovdasnjim stanovnistvom najcesce jal' anderrejtovane ili pak overrejtovane ( kako bi smo mi ono lepo rekli ). Stav prema tom vremenu definise nekoliko stvari - da li vam je nesto oduzeto posle WW2, koliko je to bilo pravedno ako su babe stvarno sedele skrstenih ruku dok su se drugi mlatili sa silama Zla, da li su mama i tata bili zadovoljni ili razocarani sezdesetosmom i koliko se zaradjivalo u drustvenim firmama. Nezadovoljstvo su generisale i akcije tipa "imas kucu, vrati stan", ali i ogranicena kolicina odece koja je smela da se donese iz inozemstva ( secamo se i bacanja starih stvari u kontejnere po Italiji i oblacenja/obuvanja ganc novih ). Carinici nisu mogli da se nacude sta ce nekome tri jakne u septembru .

"Mali ima groznicu, razboleo se..."

"Bambino ha una influenza"

Si, si, kaze carinik i propusti pretrontano dete. Bas su caknuti ovi Srbi, odmahne glavom Slovenac, koji ce ih se, na svoju ludu srecu, osloboditi desetak godina kasnije.

Nad grozotom 70/80tih kukaju i antititoisti, i napaljeni Spcovci, a nostalgicari kazu : Dubrovnik, Rovinj, Jahorina, Novi talas, Novi val, pank, sloboda...Itd. Sve ono sto pise u Leksikonu YU mitologije i da ne nabrajamo dalje.

Kultna licnost protekle godine postao je Boban Petrovic, simbol lajfstajla nad kojim lamentiraju oni koji vole vesele sedamdesete. Njegov album "Zur" i pesma Svetski osmeh" sa epohalnim stihom "Lepo je kad ne upadnes u guzvu, a jos je lepse kad masa te stisne kao spuzvu" , nalazi mesto na svakom Ajpodu koji drzi do sebe, pa onda krece "Tihi kutak, osecanje bliskosti i prijateljstva, opsti haos, svetski osmeh, nezne ruke, mnogo buke, i ljuuuubav..." I dok se Oliver Mandic, koji je, zajedno sa Petrovicem, pionir domaceg diska ( misli se na zanr, ne na nosac zvuka, hvala! )blamantno i blatantno pajtao sa potpirivacima srpskog nacinalizma, Boban P. je elegantno otisao u Spaniju gde i danas zivi. Pored "Zura", multitalentovani Bob je napisao i "prvi YU rock roman" Rokanje, hroniku svog adolescentskog zivota - koji je objavljen 1986. ( Urednik izdanja Dragoš Kalajić/ Korice Kosta Bunuševac )

U svojoj knjizi Petrovic opisuje zivot u Beogradu, Londonu i Dubrovniku i kao i licni "opsti haos" u koji upada zbog odluke da na Hrvatskom primorju organizuje seriju koncerata nekog britanskog benda.

Odabrani su najsarmantniji citati iz ROKANJA, a izdavacke kuce jedino treba da reprinutuju...


„Dotična Mira je verovatno po već uobičajenom scenariju posle raskalašnog leta stigla pomalo umorna i „dobro napunjena“ u sivi Beograd.Septembarski ispitni rok,kiretaža, roditelji kojima je već „dokurčilo“ telefonisanje njihove ćaknute ćerke sa mnogobrojnim letnjim prijateljima i tap...Mira počinje da čita Dostojevskog,smiruje se i počinje da se okreće pravim stvarima.


"U taj džet set fazon nikako se međutim nisu uklapali moj izgled i moje ponašanje ali vremena se menjaju,dolaze nove generacije pa se neminovno menjaju fasade i maniri. Doći će vreme kada ćemo biti predsednici vlada, poslovni magnati i generalni sekretari Ujedinjenih nacija biti mi, dugokosa bradom obrasla čudovišta sa klompama na nogama."

„Nasmejala se poput svih žena koje se vraćaju sa pišanja,slatko,nespretno prikrivajući osećaj krivice zbog prozaičnim mokrenjem prekinutog serioznog razgovora."

Wednesday, August 02, 2006

CONCENTRATION OF CAMP

KATEGORIČNO DA!

Manekenka Tamara Paunović, čiji je genijalni citat o crncima već pomenut u tekstu „Bela Evropa“ http://agitpopkultura.blogspot.com/2005_12_01_agitpopkultura_archive.html , svojim se izjavama opasno približava ekstremizmu našeg Premijera. Naime, TP je u jednom magazinu izjavila ( citiramo po sećanju, jer nam je novina ispala iz ruke usled nebuloze) ne zna nikog ko nije barem jednom završio na splavovima uz muziku Seke i/ili Cece !!!!!

Ovakva se kategoričnost meri samo sa onim da niko u Srbiji ne bi potpisao nezavisnost Kosova, što je izjavio VK.

Alo! Pa nismo SVI ISTI! Svi smo drugačiji – a to što mediji prave uravnilovku u gluposti, primitivizmu i kulturno/političkoj ne-svesti je možda najgora podvala od svih.

Mi znamo mnoge koji NIKADA NISU „završili“ na Ceki i Seci. I mnoge koje bi rado presekli...Možda da pišemo peticiju sa imenima onih koji hoce?

THIS MUST BE THE PLACE I WAITED YEARS TO LEAVE


Aleksandar Macasev nam je potpuno osvezio leto puno laznog "do jaja nam je" fazona, melanholicno/cinicnim predlogom za turisticku promociju svog rodnog grada Beceja. Izlozba je otvorena 26.jula u KCB
( Knez Mihajlova 6 ), a posetioci dobijaju primerke razglednica na kojima nije samo fotografija, vec i precizna atmosfera ovog grada na severu Backe...Macasev nam Vojvodinu prikazuje kao istovremeno prelepu i monstruoznu, izlozba za svaku pohvalu, razglednice cuvajte i za slicnu akciju trazite inspiraciju u gadocama metropole.

A kako Macasev sam pise, u duhu ruske horor price za laku noc...

The geography of the horror genre is well populated by the “peaceful” small towns like Arkham, Dunwich and Innsmouth from H. P. Lovecraft’s fiction; Castle Rock, Salem’s Lot and Derry from Steven King’s fictional Maine topography; Haddonfield from John Carpenter’s “Halloween”; David Lynch’s legendary Twin Peaks, and the late 90’s Woodsboro of Wes Craven’s “Scream” or Blair from “Blair Witch Project”. Although thousands of miles away from its fellow towns, the town of Becej is a perfect destination for any horror fan. Surrounded by the endless plain, it will attract you with it’s black hole gravity. And maybe it will not let you go.

Believe my words. 35 years ago I was born there.


VIDITE SVE RAZGLEDNICE NA
http://www.the-mighty.com/becej/