Monday, January 17, 2011

Novi portal na adresi www.agitpop.me


Lansiran 15.januara 2010., portal www.agitpop.me rezultat je rada novinara, dizajnera i veb-developera koji su se okupili pod zajedničkim političkim i umetničkim idejama. Naši su ciljevi jasni i glase:

SRBIJA U EU! SRBIJA U NATO! STOP KULTURNOM GENOCIDU DRŽAVNIH MEDIJA! SMANJENJE UTICAJA CRKVE NA DRUŠTVO! STOP KULTUR-RASIZMU! STOP ISTORIJSKOM REVIZIONIZMU! POMIRENJE SA SUSEDIMA! HAPŠENJE RATNIH ZLOČINACA! SVA PRAVA MANJINAMA!

Za propagandu naših stavova odabrali smo portal AGITPOP.ME, koji je zamišljen kao skup najrelevantnijih i najsvežijih tekstova sa velikih i malih svetskih sajtova (koncept: Agitpop je other media generated media) a koje čitaoci, uz kratak uvod i naslov na srpskom, zapravo čitaju na originalnom jeziku. AGITPOP.ME je tako jedini dvojezični domaći sajt koji dotiče teme plasirane na mestima koja se zovu SALON, GUARDIAN, ADVOCATE, CRACKED, NATION, WIRED, HUFFINGTON POST itd.

Svakim delom portala AGITPOP želimo da stavimo do znanja iza čega stojimo, pa se jedna od kategorija naziva i "NEPRIJATELJI", sa subkategorijama u kojima ćemo isticati sve one koji stoje naspram naše ideje o tome kako Srbija treba da izgleda u budućnosti. "Neprijateljima" smatramo i sve one inostrane sisteme i vlade koje ne poštuju osnovna ljudska prava, slobodu žena, seksualnih manjina kao i agresivne političke figure koje ugrožavaju mogućnost svetskog mira.

Sadržaj koji generiše sama redakcija sastoji se iz autorskih tekstova, radio emisija i video zapisa, a novitet čini i predstavljanje kreativaca kroz segment IT’S ME:INSPIRATION BOARD (mesto na kojem nam umetnici vizuelno dočaravaju detalje koji su uticali ili utiču na njihov rad). Prvi INSPIRATION BOARD uradio je i dizajner sajta AGITPOP.ME, Aleksandar Maćašev.

Ekstenzija ME odabrana je ne samo kao simbolična potreba da kažemo da svako ko čita AGITPOP zapravo postaje "Agitpoper", (AGITPOP TO SAM JA), već i da bi stali protiv nakaradne "sabornosti" koja karakteriše većinu oficijelnih srpskih medija u poslednjih par godina. Jer, kako su ksenofobija i glasanje za nacionalističke partije u poslednjoj dekadi postali dokaz ljubavi prema Srbiji, tako se danas patriotizmom smatra adekvatna internet ekstenzija.

Naš patriotizam je istina ali i sloboda da svako živi kako hoće, voli koga hoće, navija za koga hoće i postavlja portal na koju god ekstenziju hoće.

Liberalnost u izrazu čini i činjenica da instinktivno i kreativno kombinujemo engleski i srpski jezik i transkripcije, ne zato što smo nepismeni, nego zato što su nam oba jezika bliska, na način na koji to očekujemo od svojih čitalaca.

Protivljenje kultur-rasizmu izražavamo kroz mogućnost da se na istoj strani nađu Hilari Klinton i Britni Spirs, Slavoj Žižek i Eminem, na način i u kontekstu koji će biti prepoznatljiv kao flert ali nikad podilaženje masovnoj kulturi.