Monday, November 05, 2007

SAOPŠTENJE

Učestali napadi na gej muškarce i mesta okupljanja gejeva i lezbejki u Beogradu


U Beogradu je u poslednje vreme registrovano više napada na gej muškarce i mesta okupljanja gejeva i lezbejki. Način na koji su napadi sprovedeni ukazuju na mogućnost da se radi o organizovanom progonu. Koalicija protiv diskriminacije zahteva od nadležnih organa da sprovedu sve potrebne radnje kako bi se zaštitila LGBT populacija u Srbiji.

U noći između 12. i 13. oktobra 2007. godine dva muškarca, starih oko 20 godina, ušla su u klub "Alijansa" kao i svi drugi gosti. Platili su ulaz, naručili piće i zadržali se narednih sat vremena u klubu. Tu su upoznali još dvojicu redovnih gostiju i nakon izvesnog vremena ih pozvali napolje – "na svež vazduh", kako su rekli. Sva četvorica su izašli napolje i uputili se ka Obilićevom vencu.

Kod zgrade Tanjuga pojavila se grupa mladića i počela da bije dvojicu redovnih gostiju "Alijanse". U prebijanju su učestvovala i dvojica muškaraca koji su "pokupili" žrtve. Jedna od žrtava je prošla sa modricama, dok je drugoj polomljen nos i odvežen je u Urgentni centar.

U noći između 3. i 4. novembra 2007. godine desila su se dva napada na goste gej klubova u Beogradu.

U klub "VIP" nepoznati počinioci bacilli su suzavac, koji je izazvao veliku paniku. Takođe, grupa od 8 do 10 nepoznatih mladića pokušala je da napadne grupu gostiju kluba "Alijansa", koji su nakon napuštanja kluba čekali taksi na uglu Vasine i Zmaj Jovine ulice. Prema rečima gostiju, napadači su izvadili noževe i počeli da jure tri gosta i jednu gošću kluba. Gosti su uspeli da im umaknu.

Registrovan je i jedan napad na muškarca u parku u centru Beograda u noći između 27. i 28. oktobra 2007. godine. Kao i u svim ostalim slučajevima, grupa mlađih muškaraca napala je žrtvu za koju su samo po izgledu zaključili da je gej. Oborili su ga na zemlju i išutirali. Žrtva je sa povredama završila u Urgentnom centru.

Nijedan od ova četiri napada žrtve nisu želele da prijave policiji iz straha da ne dožive neprijatnosti od policijskih službenika i da za njihovu seksualnost ne sazna njihovo neposredno okruženje.

Koalicija protiv diskriminacije zahteva da policija pojača kontrolu neposrednog okruženja mesta okupljanja gej populacije u Beogradu i da shodno članu 6, stav 2 Zakona o policiji, bude uspostavljena redovna komunikacija sa gej i lezbejskom zajednicom. Pored toga, Koalicija zahteva od nadležnih državnih organa da se javno oglase i osude ove incidente i da preduzmu sve potrebne mere kako bi napadači bili otkriveni i privedeni pravdi.

Lezbejke, gejevi, biseksualne i transdžender osobe su ravnopravni građani i građanke Srbije, kojima Ustav Republike Srbije garantuje jednako tretiranje pred državnim organima. Ustavom Republike Srbije strogo je zabranjena diskriminacija građana i građanki po bilo kom osnovu. Član 12. stav 2. Zakona o policiji nalaže policijskim službama da svoje zadatke obavlja u skladu sa međunarodnim aktima koji se odnose na "nediskriminaciju pri izvršavanju policijskih zadataka".

Koalicija protiv diskriminacije očekuje da će državni organi u najskorije vreme preduzeti sve potrebne radnje kako bi se zaštitila mesta okupljanja gejeva i lezbejki, kao i samih građanki i građana različite seksualne orijentacije, te da će državni organi obavestiti javnost o preduzetim koracima.

Za Koaliciju protiv diskriminacije



Boris Milićević
Predsednik Gej strejt alijanse

Članice koalicije protiv diskriminacije su: Anti Trafiking Centar, Centar za unapređivanje pravnih studija, Gayten-LGBT, Gej strejt alijansa, Inicijativa mladih za ljudska prava, Inicijativa za inkluziju VelikiMali, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Mreža Odbora za ljudska prava u Srbiji, Švedski helsinški komitet za ljudska prava, Udruženje studenata sa hendikepom

1 Comments:

Blogger Ivan Bevc said...

Jezivo je sve to i uzasno me pogadja sto se tako nesto desava.

Ima jos jedan detalj koji govori gde zivimo: Nijedan od ova četiri napada žrtve nisu želele da prijave policiji iz straha da ne dožive neprijatnosti od policijskih službenika i da za njihovu seksualnost ne sazna njihovo neposredno okruženje.

Sa jedne strane znajuci mentalite "savremene Srbije" razumem ih ali sa druge kako ocekuju da ih drustvo prihvati kada ne mogu da se izbore sa tim u sopstvenoj kuci? Garant su roditelji mnogih gejeva i lezbejki citali ovu vest i razmisljali kako treba tuci te nastrane ludake i zahvaljivali bogu sto je njihovo dete "zdravo i pravo". Svest se menja od samog korena, svako ko izadje iz ormana u sopstvenoj kuci postigao je mnogo vise od onih koji demonstriraju ulicama.

9:06 PM  

Post a Comment

<< Home