Tuesday, August 15, 2006

Entartete Kunst ili KOKA KOLA PROTIV MALJEVIČA





U seriji najnovijih reklama za Koka kolu lajt, ova kompanija promoviše hrabrost i smelost da se kaže ili uradi nešto što je van glavnog, uobičajenog malograđanskog toka. Devojka je prva pozvala dečka. Momak pred svima nosi cveće svojoj devojčici. Tip odlazi na Jamajku i otvara bar na plaži. Slatko. Potošači se pozivaju da uzmu život u svoje ruke, budu bez blama i popiju koku sa samo jednom kalorijicom.

Problem u ovom kopirajterskom raju je poslednja iz serije nama prikazanih reklama. Scenario je sledeći ~ Grupa ljudi je na izložbi. Ekipa je, kao što mali Đokica zamišlja da treba u galeriji, blago umetnički prepaljena. Najveća koncentracija posetilaca je ispred slike na kojoj je crni kvadrat. Devojka ( naša junakinja, konzumentkinja KK lajt prim. aut. ) gleda u platno. Potom hitro odlazi. Možda se i podsmešljivo iskezi ~ glas kaže nešto kao „bravo za devojku koja je rekla da je na slici crni kvadrat“.

Ova, kako je Koka k. vidi, besmislena slika sigurno bi našla svoje mesto na izložbi „degenerisane umetnosti“, čiji je kurator bio Adolf Hitler, a koja je održana 1937. u Minhenu. Da podsetimo, to je bio prvi muzejski „blokbaster“ modernog doba ~ izložbu je videlo više od tri miliona Nemaca i Austrijanaca, a primer „kako ne treba“ dali su dadaizam, nadrealizam svi od Maksa Ernsta, preko Otoa Diksa do Marka Šagala i Kandinskog. Hitler je poručio ~ dajte narodu nešto što će da razume, plaše ga i uznemiravaju te žvrljotine koje deluju kao da i moja baba može da ih nacrta kod kuće. „Degenerici“ su se razbežali od ovakve "pozitivne" atmosfere po Amerikama i Parizima, a Nemačka do šezdesetih ostaje bez kvalitetne likovne umetnosti.

Ovu neumnu, konzervativnu reklamu verovatno je smislio neki isfrustrirani agencijski činovnik koji je oduvek želeo da bude umetnik ali ga na takve škole nisu primili ( još jedna paralela sa A.H ). Njegova ideja svidela se nekom iz principala firme, kome je „Alhemičar“ pojam literature, jer dalje od toga ne razume. I mi dobijamo poruku koje svako treba da se stidi ~ i onaj koji ju je smislio, i onaj ko je gleda. Jer ko na platnu Kazimira Maljeviča vidi samo crni kvadrat, bolje je da ćuti o tome i dočita još po koju knjigicu. K.lajt u ruke, pa pravac Narodna biblioteka!

Na fotografijama ~ Crni kvadrat, MALJEVIČ, 1913.

Pejsaž, HITLER, 1927.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

zasto mislim da si citala EUROPEANU?

ili nisi?

ako nisi ja cu da ti dam.

1:29 PM  

Post a Comment

<< Home