Tuesday, June 27, 2006

IMOR(T)ALISTA ili Ulbek or Ulemek?


Prezirati Mišela Ulbeka stvar je kućnog vaspitanja, kako kod nas tako i u svetu. Ovaj je francuski pisac( inače bivsi psihijatrijski slučaj )u svojim knjigama ismevao i vredjao Islam a u par navrata se negativno izrazio o homoseksualcima i zenskom rodu. Prva dva romana su neubedljivi, autoterapeutski mix Kamija i B.E.Elisa ( na koga se i Ulbek i kolega Begbede lože otvoreno i, čak ako je to uopste moguce, sa nedostatkom mere ). Platforma ( roman broj 3 ) je fenomenalna knjiga, ali mnogi su ga do tada već otpisali. Šteta, jer je najnovije delo „Possibility of an island“ samo nastavak trenda koji je pisac započeo Platformom.( Roman pocinje provokativnim pitanjem koje je upuceno citaocima : Koliko vas je zasluzilo da zivi vecno? )
A kako su duhovito i primetili u današnjem izdanju Village voice-a, samo je Ulbi falio na zabavi koju je Paulina Kael organizovala pre 40 godina, a čija je tema bila obuci-se -kao-bolesna-duša-Evrope...

Džon Apdajk je, u casopisu New Yorker, uspeo da napravi paralelu izmedju Ulbeka i Hju Hefnera i da se frapira nad očiglednim ironijama u novoj knjizi, koje, vec postariji Apdajk naziva rasizmom. O scenama seksa i navodne mizoginije da ne pišemo – blaže su od mnogih koje su u vreme bit literature bile „groundbreaking“ za američke kritičare a sto se tice savremene scene Possibility je i dalje obdanište u odnosu na brutalnost „Američkog psiha“. Politička korektnost postaje dosadna kao ***liv.

Evo jednog od citata koji je zgrozio Apdajka...

Like all very pretty young girls she was basically only good for fucking, and it would have been stupid to employ her for anything else, to see her as anything other than a luxury animal, pampered and spoiled, protected from all cares as from any difficult or painful task so as to be better able to devote herself to her exclusively sexual service.

Link na tekst u Nju Jorkeru:

http://www.newyorker.com/critics/books/articles/060522crbo_books


ADITIV NA PRETHODNI TEKST

Novembar, 2006.

"Mogucnost ostrva" je, koliko god neobicno zvucalo a posle pomenutih kritika, VEOMA emotivan roman. To je jedino sto sme da se napise, a da se izbegne pretencioznost procenjivanja ili prepricavanje. Ono sto je zanimljivo je sledece. Pretposlednja recenica u knjizi glasi - "buducnost je planina", je direktni citat ( ili omaz, ili pozajmica ) poslednje recenice romana GLAMORAMA Breta Istona Elisa, inace jedne od pet omiljenih knjiga M.Ulebeka. Poslednja recenica GLAMORAME je ~ FUTURE IS THAT MOUNTAIN. I to i dalje ne mozete procitati na srpskom jeziku, too bad.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home