Wednesday, September 27, 2006

STOPARD ZA ROKENROL




Originalno prezime Toma Stoparda je Štrausler. Rođen je u Čehoslovačkoj, dve godine pre početka WW2. Kada je rat počeo, porodica je pobegla za Singapur, ali je njegov otac, lekar jevrejskog porekla, odlučio da pošalje suprugu i sina u Indiju i tako ih spase od moguće invazije Nemačke. Otac je ubrzo stradao u holokaustu a majka i Tomas su se 1946. preselili za London, čim se mama preudala za Stoparda, majora Britanske armije, koji ga je usvojio.

Agit-pop, ne namerava da se pretvori u Vikipediju, smisao ove kratke biografije je da poveže rano detinjstvo pisca sa njegovom najnovijom dramom ROKENROL koja, od kad je u julu prikazana u Londonu, rastura i publiku i kritiku.

Autor, široj publici poznat po, kasnije ekranizovanoj drami „Rozenkranc i Gildersten su mrtvi,“ ali i scenariju za film „Zaljubljeni Šekspir“ ( yuk!), vraća se na scenu uz zvuke ranih Stonsa, Grateful dead, Sida Bereta i Velvet andergraund a premijeri u Rojal Kortu prisustvovao je Mik Džeger. ROKENROL govori o životu koji je autor mogao da ima da je, umesto u Engleskoj, po zavrsetku rata zavrsio u svojoj Češkoj. Glavni junak, Jan, se posle studija na Kembridzu bas 1968., vraća u rodni Prag, gde mu Rusi uništavaju kolekciju rok ploča a on se, logično, učlanjuje u disidentski pokret. I dok Ruse žare i pale po Istočnoj Evropi ( mi izbegli, Josipe, hvala za ne! ), Janov profesor sa Kembridža Maks, i dalje veruje u lepu ideju marksizma, čijem "pogresnom citanju", doduše ne svedoči lično. Maksova ubeđenja nisu tretirana cinično, Karl Marksove ideje nailaze na postovanje autora, pa Stopard dozvoljava da Maks briljira tokom verbalnih sukoba u drami.

Rokenrol muzika, koja prozima celu predstavu, postaje simbol liberalnosti, a ključne reči teksta, izdvojene od kritičara su one koje su izgovorene posle pada Berlinskog zida, kada sloboda omogućava Janu da se ponovo vrati u Englesku a kada ga stari prijatelji upozoravaju da to više nije to."This place has lost its nerve. They put something in the water since you were here. It's a democracy of obedience."

Sounds familiar? ( dodatak Agit POP )

PS: Kako saznajemo, ROKENROL ce se kod nas premijerno prikazati na sceni BDP-a. Rezira upravnik i stari roker Nebojsa Bradic, koji je svakako okusio sta znaci biti disident u vreme Milosevicevog rezima:-))) Cudi nas samo sto se Ljusa Ristic nece poduhvatiti, jedino je njemu tad bilo jos gore...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home