Wednesday, March 21, 2007

NOVA NADA




Pre tačno deset godina, književni časopis GRANTA objavio je listu najvažnijih američkih književnika ispod 40 godina. Na ovoj listi tada su bili Džefri Eugenides
( Virgin Suicides – Middlesex) kao i Džonatan Franzen ( The Corrections ). Mlada Amerika je tada pisala fikciju, pod još uvek jakim uticajem hladnokrvnog realizma Rejmonda Karvera.

Ovog meseca, GRANTA objavljuje drugi deo ove liste, najbolje autore novog milenijuma: Best of Young American Novelists 2. Primećuje se veći broj pisaca rođenih van američkog kontinenta, ali i nekoliko malo poznatih – pored sad već ustanovljenih veličina kakav je Džonatan Safran Foer. http://www.bestyoungnovelists.com/

Inače, GRANTA izlazi četiri puta godište I objavljuje novu fikciju, putopise, I tekstove iz istraživačkog novinarstva, kao I dokumentarne fotografije.
Originalno,časopis The Granta, su osnovali studenti Univerziteta Kembridž, 1889., a ime je dobio po reci koja prolazi kroz ovaj gradić. Zanimljivo je I da je ovde svoje prve tekstove objavila Silvija Plat, a kasnije I Arundanti Roj I Zejdi Smit.

U poslednje vreme, najviše publiciteta postigla bila je priča-esej “ENVY” iz 2003., koji je napisala Kathryn Chetkovich, dogogodišnja devojka već pomenutog, uspešnog pisca Džonatana Franzena. Ona iskreno I potresno govori o zavisti koju oseća prema uspehu bivšeg dečka i prema njegovom bestseleru “The Corrections”.


http://www.granta.com/extracts/2015

0 Comments:

Post a Comment

<< Home