Friday, March 23, 2007

TROJANSKI MERCEDES


„Poslednji kralj Škotske“, jedno od najprijatnijih iznenađenja ovogodišnjeg FESTa završava se u trenutku kada naš junak, škotski doktor Nikolas Garigan uspeva da se otrgne od „destruktivne ljubavi“ diktatora Ugande Idija Amina, i avionom odleti nazad u domovinu.

Šteta, jer, barem što se istorijskih događaja tiče, upravo u ovom trenutku počinje „najbolje zezanje“. Pričamo o čuvenoj „Operaciji Entebe“ koju je izvela izraelska elitna vojna služba Sajeret Matkal ( Sayeret Matkal ).

„Operacija Entebe“ započela je 3.jula 1976., nekoliko dana pošto su udruženi teroristi
( PLO u kombinaciji sa nemačkim Revolutionare Zellen ) oteli avion na liniji Tel Aviv-Atina- Pariz sa 248 putnika, od kojih su većina bili Jevreji. Ne-jevreji su pušteni da odu sa terminala, dok su svi Izraelci zadržani na aerodromu. Otmičari su, u zamenu za njihove živote, kao i uvek, tražili oslobađanje „drugova“ .

Posle malo pregovaranja, Mosad i Matkal su prešli na stvar – u kargo odeljak jednog od svojih aviona ubacili su Mercedes istih boja i oznaka kakav je vozio i Idi Dada Amin, sleteli su na Entebe, i automobil je izašao iz aviona, uz sve počasti i pozdrave okupljenih ugandjana.
Spremni izraelski vojnici su istrčali ka terminalu, otvorili vatru u kojoj je poginulo dvoje talaca, šest otmičara i 45 ugandskih vojnika. Svi Jevreji ( osim dvoje poginulih ) ubačeni su u avion i spaseni za nepunih pola sata. Sajeret Matkal je dala jednu, ali vrednu žrtvu – komandir Joni Netanjahu, brat kasnijeg predsednika Izraela Benjamina, pogođen je snajperom, na samom ulasku u spasilački avion.

Najtužniji deo ove priče svakako je onaj o Dori Bloh, koja je imala 75 godina i predinfarktno stanje, te su otmičari prethodnog dana dozvolili njenu hospitalizaciju. Kada je Idi Amin čuo za prevaru i za prebacivanje Jevreja nazad u Izrael, naredio je da se baka Dora izvuče iz bolnice i strelja u nekom predgrađu.

„Last king of Scotland“ zaista zaslužuje dobar nastavak...

1 Comments:

Blogger Sheyn said...

odlican blog.

Pozdrav

3:04 PM  

Post a Comment

<< Home