Thursday, May 24, 2007

OH, VIENNA







48 H U BEČU

1. Beč je veoma težak za snalaženje kolima, pogotovo ako ste ranije dolazili vozom, busom, avionom.


2. U Beču su sada najpopularnije špargle, od kojih se prave sva moguća jela i sosovi, a pogotovo fenomenalne supe. Živele špargle.

3. Kad imate dobre domaćine neće biti prevelike potrebe ni da lutate po kafanama, ipak bili smo u jednoj odličnoj, koja se nalazi malo dalje od centra, u nekadašnjim vinogradima. ( U ovom delu grada ima nekoliko restorana, a generalno,u Austriji, sa hranom nema greške, gde god seli ).
Jedite pomenute supe , hleb punjen mocarelom, bečku šniclu.

4. Šoping je na Kertner i Mariahilfer štrase. Prvo, H&M, pod obavezno. Onda u sporednu ulicu do Agent Provocateur, barem po čarape. Potom do Body shopa, koji je nama najbliži upravo u Austriji. Ako imate više $, najbolje je da uđete u radnju Liska, na čijem donjem spratu možete naći prethodne kolekcije YSL, Jimmy Choo, Valentino etc, i to tašne, cipele i odeću. Znači,sve je na 50% popusta, i sve što ovde derikože prodaju po 300,400,500 EUR , u Liski može da se nađe upola cene. Čak i haute couture.
Ko voli firmirano, više se isplati put do Beča nego kupovina u Beogradu.

Da se ja pitam, sve vreme bih bila u Museums Quartier. To je deo grada u kojem se nalazi nekoliko muzeja, restorani, radnjice sa suvenirima, a tu se održava i bečka pozorišna nedelja. Potpuno genijalno mesto. Pored su galerije, gde se, kao da to nije ništa, prodaju originali Frensisa Bekona i tsl.
Na žalost, u galeriji Albertina je upravo završena izložba slikara Bazelica, ali smo se utešili retrospektivom dela Iva Klajna u MQ na tri sprata, zatim savremenom umetnošću Koreje, i platnima koje je, iz hobija slikao pisac Herman Hese.
Stalna postavka savremene umetnosti u MQ je impresivna, ali vam bar za to treba ceo dan, jer pored Roberta Indiane, Raušenberga i Vorholovog "Orange car crash" i ostalog ne može da se protrčava tek tako bez veze.
( Mislim neko može. Neko slep. )
Ulaz u MQ je 9 EUR.
U MQ treba jesti. Predlažem restoran sa tavanicom od pločica kao enterijer, i čorbu od pomorandži i šargarepe kao čorbu, i viršle od jagnjetine kao jelo. Krem brule za dezert, mada je malo mali.
Problem sa muzejima je što vam oduzmu čitavu kreativnu i fizičku energiju, pa ne možete nigde uveče...Nemam nikakav „tip“ za večernje izlaske, osim rekuperacije za sutrašnju ponovnu posetu MQ.
Cene su slične kao u Beogradu, čuvajte se turskih taksista, zato što ne govore nemački i ne znaju grad ( što na kraju i priznaju, barem su fer, pa vam ne naplate svoje neznanje ) i najbolje je da se vozite metroom. Dnevna karta je 4EUR.
Bečlije se oblače potpuno nepretenciozno, a kad je neko premontiran to znači da dolazi iz istočne EU ili Rusije.

I naravno, nikako ne propustiti Muzej Sigmunda Frojda. Da, tamo je ONAJ kauč odakle je sve počelo, koji je inace jedini psihoanaliticki artefakt koji je ostao "intacta" od vremena kada je Sigmund zapoceo svoju praksu, krajem 19.veka - kauc se nalazi u famoznoj Frojdovoj cekaonici koja je, osim zbirke knjiga ( koju je pred kraj zivota poneo u svoj londonski egzil ) ostala ista, i gde se mozda i dalje mogu sresti duhovi Ane O., Malog Hansa ili Gustava Malera. Kao suvenir predlažem sunđer na kome piše „neurosis“.

Obavezno posetite sajt www.mumok.at

9 Comments:

Blogger Ivan Bevc said...

Bravo Jelena! Volim ovakve prikaze, kao Top 10 vodici, bez smaranja, pure information!!!

I zavidim ti na putovanju, mnogo ti zavidim :)

10:47 AM  
Anonymous Anonymous said...

Mala korekcija. Opste ja poznato da je Sigmund poslednje dane zivota proveo u Londonu, pobegavsi od we-know-who. Manje je poznato da se beclija preselio sa kompletnim namestajem u kucu u severnom delu Londona (vrlo blizu Abbey Rd studija), tako da je ONAJ kauc, kao i gotovo sav njegov namestaj, umetnicki predmeti, knjige itd. zapravo u slobodarskoj Engleskoj. Kuca je, naravno, pretvorena u muzej, toplo preporucujem posetu. Posebno obratiti paznju na Prosvetino izdanje "Psihoanalize", u sobi Anne Freud (na spratu), cim se udje na polici levo.

Za one koji ne veruju:
www.freud.org.uk
www.freud.org.uk/freudcouch.htm

Mindjusha

2:48 PM  
Anonymous Anonymous said...

Pobegao, ali jedan kauc ostavio, pre nego sto se samoubio u slobodarskoj Engleskoj. Ova sofa je jedini predmet koji je koji je ostao na svom mestu kao "back in the days", znaci iz vremena 1891.
Evo kauca: http://www.freud-museum.at/e/index.html

Painted decoration in the ceiling area that had long remained hidden was uncovered and restored. The waiting room is the only room in the museum that has been restored more or less to its original appearance.

6:03 PM  
Anonymous Anonymous said...

da, ali to nije ONAJ kauc.

10:34 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ne znam zasto mi sada skreces temu na plafone, dekoracije i cekaonice kad pricamo o kaucu. Dakle:

Undoubtedly the most famous piece of furniture in all the collection is Freud's psychoanalytic couch, on which all of Freud's patients reclined. The couch is remarkably comfortable and is covered with a richly coloured Iranian rug with chenille cushions piled on top.

http://www.freud.org.uk/fmaboute.htm

12:11 PM  
Anonymous Anonymous said...

To give life, a button on the side shows the charge level.
MPEG-1 files can be a problem if they're muxed, which it probably is. First and foremost shut down your Mac - Book Pro laptop completely.

Here is my site :: macbook pro

1:28 AM  
Anonymous Anonymous said...

It's unclear from the report, as well, if Google will offer cellular versions of the tablet immediately (last year the company released a wi-fi-only version months before debuting a 3G version). It definitely will be a major threat to Kindle Fire. It's finally a pure Android experience in a tablet form.


my web-site - google nexus 7

1:36 PM  
Anonymous Anonymous said...

The maintenance free batter operated fan operates at two speeds and clips anywhere.
This removes mold, dirt, fungi or other debris from entering the home.
Programmable thermostats are just the latest wave of new
technology in the HVAC field.

Feel free to surf to my blog post: nest learning thermostat

5:25 AM  
Anonymous Anonymous said...

The reason is - video-on-demand market is the only model that works on
subscriptions. Amongst initial releases will be Nixon and the Twilight movies.
However, Play - On does allow developers to make custom channels that
you can load onto your server.

my webpage: roku

10:19 PM  

Post a Comment

<< Home