Wednesday, September 19, 2007

TOSKANA - SMEŠTAJ ili ŽENE-KESE








...Najbolja ideja je bukiranje kuće, ili dela kuće, i to preko nemačke agencije http://www.interchalet.com/.
Na sajtu možete naći vikendice u celoj toskanskoj oblasti, a nije loše biti blizu nekog od velikih gradova ( Firence ili Sijene ), što znači da pored uživanja u prirodi može i da se izlazi uveče a i ponešto kupi tokom dana, i ako baš mora, poseti neki muzej ili crkva.

Ekipa A.P. je boravila u mestu Reggello, 28 kilometara od Firence, do koje se stiže za pola sata prijatne vožnje po brdsko-planinskim putevima ili za duplo manje, autoputem.
Ređelo je mini mesto, ali maksi poznato i to po najvećem broju outleta za glavu stanovnika. Tu su D&G, Trussardi ali i uber-centar THE MALL, misteriozno mesto okupljanja evropske snobadije, koja po cenama nižim i do 70% ovde kupuje sve od Barberija, Balensijage, Stele Mekartni pa do Botega Veneta cipela, YSL tašni i Fendi bundi.
Zanimljivo je da THE MALL nudi i ovogodišnje kolekcije, snižene do 30 posto u odnosu na cene u radnjama u Firenci ili Veneciji.
Englezi, kod kojih je, zbog novopridošlih Rusa i starog arapskog novca, sve preskupo, prave i organizovane dolaske u Toskanu, u kojima se zaobilaze sela, putevi vina, galerije i muzeji, pa se direktno ide u The Mall a onda hitro nazad, na Hitrou.
Što se hrane tiče, ako ste u agroturizmu, tj. u kući na selu, najbolje je da kuvate.
Svako mestašce je opremljeno samoposlugama u odnosu na koje je Merkator kao Centroprom cca. 1993., pa se za relativno male pare možete najesti delikatesa od tartufa, ludački dobrih sireva, kvadrilion vrsta hleba itd. Firentinski vrhunski restorani su preskupi a sve jeftinije je ispod proseka npr. neke beogradske tratorije.
Spavanje u kući sa bazenom košta 250 evra za dvoje, za nedelju dana, a ista cena važi i ako idu tri osobe. Da, to je manje od Grčke, Turske, Egipta, Zlatibora, o Crnoj G. i da ne govorimo.
Ukratko, nema ništa bolje što možete da uradite za te pare.

A koja je najveća razlika između Evrope i nas? Pored onih metafizičih, kako smo mi do jaja a oni nisu, kao mi nešto ne damo a oni su kao radodajni, kao mi imamo Studenicu a oni kao nemaju Ravenu u kojoj je sve iz 6 ( šestog ) veka, i kao nisu kod njih sva mala mesta starija od 1000 godina...dakle, pored toga, u Evropi se kučići smatraju za živa bića i imaju apsolutna prava da ulaze u muzeje, radnje, robne kuće, restorane, samoposluge.
U Beogradu,na primer, ne može da se spoji šetnja kučeta sa kupovinom flaše vode.
Kuče mora da se vrati kući, pa onda po vodu. Što je kuče manje, to su prodavačice histeričnije.
E sad, to što bi mnogi psi lakše prošli sanitarnu od mnogih ugostitelja, to je storija za sebe .

U sledećem nastavku – Put vina, regija Kjanti.
PS: Na fotki - pogled iz AGIT POP sobe u gradu Reggello

1 Comments:

Blogger Ivan Bevc said...

Samo ovoliko? Pa sad sam se tek primio...još, još, još!!!

10:27 AM  

Post a Comment

<< Home