Monday, August 20, 2007

WILL TO FERRELL









Nothing shows a man's character more than what he laughs at - Goethe

Na žalost ili na sreću, pozitivni utisak o “stanju američke nacije”, a iz perspektive ondašnje popularne kulture može da se stekne kroz par svetlih primera:

3. Dugovečna serija South Park, njena dečica - filmovi “Bigger, Longer, Uncut” i
“Team America – World Police”, kao i nominacija za nagradu Emmy koju je dobila urnebesna epizoda o Sajentološkoj sekti ( Trapped in the closet )
http://en.wikipedia.org/wiki/Trapped_in_the_Closet_(South_Park)


2. Totalni uspeh, kod kritike i publike omiljenog Judeobrita Saše Barona Koena (Edelezi Borat, Ali G. i Bruno - o njemu sledi poseban text)

&

1. Vanzemaljski talenat Vila Ferela (Will Ferrell)

Njegovo ime se za nekog, još ne-iniciranog čitaoca, može naći u rubrici KO SU? ŠTA RADE?, i zato pružamo samo par važnih biografskih momenata ( i ne, on NIJE bubnjar RHCP, iako liče ):
Ferel je rođen je u Kaliforniji, 16.jula 1967.
Otac je svirao klavijature u bendu Righteous brothers, majka je bila učiteljica.
1995. primljen je na audiciji za kultni TV šou Saturday night live ( SNL ), tako što glavnoj producentkinji dao kofer pun “novčanica” uz napomenu da je “spreman da učini sve da bi postao deo ekipe” ( Ovakav slučaj bi se u Srbiji tretirao sa punim, ozbiljnim uvažavanjem i niko ne bi pomislio da je u pitanju štos ).

Uskoro, Ferel postaje najplaćeniji glumac u SNL a njegove imitacije ulaze u
svetske (ups!) anale kao vrhunski primeri političke nekorektnosti
http://www.youtube.com/watch?v=yzvO9aS1hVc,
ismejavanju primitivizma
http://www.youtube.com/watch?v=cDxC3Qu-jPU
i sprdanja sa novinarskim ulagivanjem filmskim zvezdama http://www.youtube.com/watch?v=tcMbaS3lvyo

Veliki proboj na veliki ekran, na oduševljenje svih onih koji ne mogu da prate američku TV, događa se 2003., filmovima "Elf" i "Old school" a sve što dolazi kasnije su samo “biseri u nizu”: "Melinda&Melinda" Vudija Alena, zatim "Anchorman: The legend of Ron Burgundy", "Wedding Crashers", i veliki hit "Talladega nights: The ballad of Ricky Bobby" ( u kome pomenuti Baron Koen glumi Ferelovog arhi-rivala, gej vozača Formule 1, Francuza Žana Žirara )

Iako su ga od početka filmske karijere zalepili za Frat pack ( kome, da se podsetimo, pripadaju Džek Blek ,Ben Stiler, Vins Von, Stiv Karel, Oven i Luk Vilson ), Vil F. se poslednjim ulogama donekle odlepio od ove grupe.
Prvo se pojavio u filmu “Stranger than fiction”, scenariste Zaka Helma koji je proglašen za “novog Čarlija Kaufmana” ( kao da nam jedan nije bio dovoljan, prim,.red ).
Helm je godinama insistirao da ni jedan lajn njegovog teksta ne bude promenjen pa je “Stranger than F.” dugo čekao reditelja koji će deliti njegovo oduševljenje postmodernim i ne preterano slojevitim scenarističkim rešenjima.
Ulazi Mark Foster, a rezultat je polubrljotina, znatno slabija od, npr. Kaufmanove “Adaptacije”, ali vredna zbog nekoliko sjajno odigranih
emo- dramskih scena Vila Ferela.
( Zak Helm trenutno piše scenario po knjizi “This is Serbia calling”, a ima ambiciju da to bude njegov omaž “Salvadoru” Olivera Stouna ).
Zagrc.Zagrc. Dobro.
Polako se vraćamo na planetu Zemlju, do jednog od spasitelja američkog filma i kulture uopšte, gospodina Ferela.
Njegov poslednji film BLADES OF GLORY je i najbolji razlog da nas poslušate i iz kluba iznajmite BAŠ SVE naslove ispod kojih stoji njegovo ime.
Ferel se u ovom slučaju udružuje sa Džonom Hederom ( Napoleon Dynamite ), obojica se oblače u šarene likrane kostimiće i igraju muški par umetničkih klizača.
"Blades of Glory" je preduhovit do ozbiljnosti, a Ferel je komičar koji maestralno, nezabeleženo još od Čaplina, svoje telo ( u njegovom slučaju debelo, masno i znojavo ), koristi u svrhu postizanja kompletne umetničke katarze.

Da podvučemo najvažnije – otići u klub po SVE filmove sa Vilom Ferelom, a ako vam nije smešno, onda ništa.

2 Comments:

Blogger Aleksandar Maćašev said...

Odgledah "Blades of glory" u avionu. Bozanstven je. Jos bolji posle drugog gledanja. Toplo preporucam.

6:06 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ima 2-3-4 godine, ne znam tacno, kako je Ferel napustio SNL i oni jos uvek nisu uspeli da se oporave. Ako i sledeca sezona bude kao prethodne dve, ja odustajem i prebacujem se na MadTv koji se daje u skoro isto vreme na drugom kanalu.

8:10 PM  

Post a Comment

<< Home