Sunday, September 07, 2008

PRVI DOLAZAK






I know you're out there.
You're still a case, it's still the place.
Weren't you invited?
It's what you can't spare.
Whatever's left, just hide the rest.
And bring it right in.

I know it's sick.
I know you think again it's just a trick.
Maybe I've changed.
Just tell me was this all in vain?


Dinosaur jr. / OUT THERE

Džordž W. Buš je po drugi put primio dužnost predsednika SAD onog dana kada su REM svirali u hali Beogradskog sajma. Bilo je to 20. januara 2005.
U novinarskoj-VIP loži nije bilo političara, osim jednog, koji je tada postao predsednik tek formirane male partije.
Više od tri godine kasnije naša mala partija postala je značajni tas na demokratskoj vagi, radikali se raspadaju a srpska politička scena gleda u četvoropartijsku budućnost, u kojoj će birači moći da se odluče između jakog DS/a, sve jačeg LDP/a, oslabljenih SRS i ulevljenog SPSa čija će retorika, kako smo bliži Evropi, sve više početi da privlači mladje proleterski orjentisane glasače.

U Americi je situacija zaoštrena. Opra Vinfri je odbila da pozove Saru Palin u svoju emisiju. Njihov Krkobabić ( McCain ) posmatra se se kao realniji oponent izluđenom ruskom dvojcu Putin/Medvedev. Sa druge strane, ne može se reći da je Bajden baš pussy, što se moglo dokazati i na slučaju ex-Yu, kada je savetovao da se «lomi preko kolena».
Na našem blogu ste o Obami mogli da čitate još u januaru 2007., i nećemo se preterano kurčiti činjenicom da smo ga prvi otkrili. Barak je sada svačiji...i Milkin, i Perčevićev...whatever.
Kad je u intervjuu 2005. Novinar postavio pitanje Majklu Stajpu o tome da li se glupo oseća što umesto na inauguraciji Džonu Keriju peva u beogradskoj hali, Stajp je ledenim tonom odgovorio «It s not funny». Pa zaista.
Posle dodatne četiri godine Amerika je zagrejanija nego ikad. Palin u svom govoru pominje i podelu, sličnu onoj o kojoj smo mogli da slušamo tokom ovdašnje predizborne kampanje-posle dve Srbije odjednom vidimo i dve Amerike.
Povod za ovaj tekst je, zapravo, najbolji koncert koji se dogodio u Beogradu od tog januara 2005. Na Jelen pivo festivalu, za neke neočekivano, a za nas fanove potpuno očekivano, svoju genijalnost pokazala je postava Dinosaur Jr. u punom sastavu. Impresije su takve da je zapravo jedina reč koja može da opiše ceo koncert: paraliza.
Sat i malo više, stajala sam na tribini, i BUKVALNO nisam mogla da pomerim ni jedan deo tela. Energija, talenat, varijante u kojima su odsvirane sve pesme, auto-obrade «Out there» i «Feel the pain» su potpuno proviđenje koje nikakve reči ne mogu da opišu. Bili smo, jednom rečju, oduvani od strane Mascisa i Barlowa i hvala Americi što je dala ovakve sinove.
Iza bine svetlela je crkva Sv.Marka. Dva ateistička božanstva gruvala su po sceni. Ja sam se, na najlepši način, uz zvuke melodičnog noise/a zauvek oprostila od mladalačkih iluzija, sentimenata i adolescencije.
Slušajte me na virtuelnim talasima Novog Radija Beograd, svakog radnog dana od 15-18h.
Ko nije bio na Tašu u petak, prepričaćemo. Ali znajte, propustili ste tajno veče, slično onom iz 33 AD...


A evo i intervjua koji su Din.Jr dali "Blicu" 

http://www.blic.co.yu/zabava.php?id=55899



2 Comments:

Blogger Aleksandar Maćašev said...

e, secam se koncerta Kraftwerka gde je svetleo krst na Sv. Marku, a iza njega polumesec... pravi

nego glede predizbornih kampanja, evo zanimljivog stiva na Suicide Girls, FearTheReaper
http://suicidegirls.com/news/politics/23300/

4:44 AM  
Blogger Ivan Bevc said...

ja pisao o Baraku pre 2 godine za Bookmarker...o knjizi...cvrc!

12:12 AM  

Post a Comment

<< Home