Friday, June 16, 2006

Hvala vam,Lolo i Jurice!




Vlast je,pre svega ostalog, tokom devedesetih azurirala imena ulica i ustanova. Postpetooktobarci su otisli i korak napred, a dva nazad - izgubili smo ulicu koja nas je podsecala na jedan od najsvetlijih datuma istorije ovog grada, 27.mart 1941 . ( Za gadljive, nisu ga cak ni organizovali tadasnji komunisti, vec studenti, SRBI. Staljin, pod cijim je vodjstvom delovalo tadasnjih par stotina clanova komunisticke partije, koliko ih je bilo u Srbiji, i dalje je bio u saveznistvu sa Hitlerom. Naredjenje iz Moskve bilo je da clanovi KP ne izlaze na ulicu, sto su oni, u velikoj meri i poslusali. Demonstranti, studenti i gradjani, nosili su fotke kralja i tadasnjeg patrijarha, a parole su govorile o tome da "Nije Srbin Bugarin", tj. da nismo pi**ke da se tek tako pokorimo Rajhu ! )
Upravo je 27.mart idealan za nacionaliste, s obzirom da moze da bude adut za dokusurivanje "omrazenih Hrvata" - secamo se da je Zagreb pripadnike DARK SIDE OF THE FORCE docekao zastavicama i odusevljenjem.
Prema tome, brisanjem imena ulice izgubili su mnogi. I mi koji se divimo NOB-u, ali i oni koji vole da srbuju.

A medju tim grozzzzniiiimmm komunistima pred rat, a i tokom njega, istakao se Lola Ribar, ratnik i intelektualac, ex-YU Che Gevara. Casno je poginuo, pod sumnjivim okolnostima, na Glamockom polju, 1943. U tom ratu, koji su partizani vodili protiv NACISTA!!! i njihovih saradnika, zivot je izgubio i njegov mladji brat Jurica.

Onda se neko setio da re-promeni ime skole koja je nosila njihova imena, u Kralj Petar I.

Ali, ima jos onih koji ne misle da je to bilo najbolje resenje. Evo i fotke snimljene danas ispred nase skole!

PS : Zasto ne promenimo ime parka Kalemegdan? To zvuci tako turski!!! Uzas...

Na fotografiji - Lola Ribar

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

A sta je tu cudno? Kad bi napravili anketu sa pitanjem 'da li ste pre desetak godina odlazili u crkvu?' ili 'da li se ikada bili clan KPJ', verovatno bi 90% ispitanika reklo da su uvek verovali u boga i isli u crkvu, a da niakada nisu bili clanovi KPJ. I sto je najgori apsurd, i oni sami bi verovali su tvrdenja koja su izgovorili istinita. Sa natpisima je stvar blaza, jedino sto je estetska

11:32 PM  
Anonymous Anonymous said...

Draga Cako,
Samo su re-vratili ime skole,ipak joj lepse stoji.
Uvek me je zbunjivalo koji je od objekata "Jurica" a koji "Lola" :P

2:30 AM  
Anonymous Anonymous said...

Jeleno,
u smrti Lole Ribara nema ničeg tajanstvenog, došlo je očigledno do razračunavanja među članovima VŠ-a. Znali su se često svađati, bili su međusobno zavidni a uz to - osim Tita svi mladi, nezreli...

Tito je posumnjao kako mu Lola radi iza leđa, kako druguje sa Andrijom Hebrangom. Tu je sliku podržavao Josip Kopinić, E Kardelj... i eto uoči AVNOJ-a šalje se Lolu na opasan let, kao da predsjedik omladine nije mogao sačekati par dana, npr. da AVNOJ prođe... a samo mjesec dana ranije - ubijen je njegov brat Jurica... da je to neko drugi počinio bilo bi tajastveno, senzacionalno - ali to je počinio drug Tito, a tada je to bilo vrlo uobičajeno!

Trebalo bi Loline posmrtne ostatke na DNK analizu da se utvrdi od čega je doista poginuo. Pok. Vladimir Velebit tvrdi da je bio prisutan i da tu nema senzacija!

12:34 PM  

Post a Comment

<< Home