Thursday, November 16, 2006

900 RAZLOGA ZA GONKURA





Ono što brine pisce širom sveta je : da li veliki broj strana plaši potencijalne čitaoce? Džonatan Litel, ovogodišnji dobitnik Gonkurove nagrade, očigledno nije imao ovakvu dilemu. Roman „Milosrdni“ (original je Les Bienveillantes ili The Kindly Ones), ima devet stotina strana, što je i jedna od najvećih zamerki koje mu je uputila kritika.

Litel je sin istoprezimenog Roberta, autora velikog broja šijunskih knjiga, da pomenemo samo filmovane ~ „Amater“ iz 1981. i „The Company: A Novel of the CIA”. Porodica Litel je emigrirala iz Poljske u SAD krajem 19. veka, a Džonatan je posle završenih studija na Univerzitetu Jejl, radio u humanitarnim organizacijama ( Bosna, Bliski Istok itd. ), i bio povređen u Čečeniji 2002.

Svoj prvi roman “Bad voltage” objavio još 1989. i nije imao mnogo uspeha. Mnogo godina kasnije, ovaj tridesetdevetogodišnjak, postaje prvi ne~francuski auutor koga Francuska akademija odlikuje svojom Velikom nagradom za književnost.

Protivnici Litela u Akademiji su oni koji tvrde da su “Milosrdni” apologija nacizmu, što donekle pada u vodu ako se u obzir uzme autorovo jevrejsko poreklo. Roman govori o užasima Drugog svetskog rata, kroz fiktivne memoare nacističkog Oberštrumbanfirera. Zanimljivo je I da je Litel optužen za eksploataciju holokausta i od strane jevrejskih organizacija u Francuskoj ( slično se dogodilo I sa filmom Minhen Stivena Spilberga koga su napali i liberali I konzervativci ).

Broj strana nije mala stvar, pogotovo što je tzv.”minimalistički pristup” upadljivo potenciran u književnosti koju je Evropa proteklih godina smatrala za elitnu, sa naglaskom na takav trend, upravo u Francuskoj. Džonatan, koji piše na francuskom jeziku, a živi u Barseloni, knjigu upravo prevodi na engleski, izdanje za Britaniju I Ameriku očekuje se tek krajem sledeće godine, a prava su plaćena sedmocifrenim dolarskim iznosom. Litel nije mnogo pričljiv, što je možda želja za samo~mistifikacijom: naime, od kad je dobio Gonkura, prestao je da daje intervjue. Avaj, da barem neki naši nagrađeni pođu njegovim stopama….

0 Comments:

Post a Comment

<< Home