Wednesday, December 13, 2006

DARVINOV ROTVAJLER




Ako bih rekao da u orbiti, između Zemlje i Marsa leti porcelanski čajnik, niko ne bi mogao da porekne moju pretpostavku, pogotovo ako bih bio dovoljno pametan da naglasim da je čajnik suviše mali da bi smo ga videli čak i najrazvijenijim teleskopima. Zatim kažem kako je, s obzirom da moja ideja ne može da se opovrgne, odraz velike netolerancije to, da deo čovečanstva u nju ne veruje. Ipak, svi bi i dalje smatrali da je moja tvrdnja potpuni nonsens.

Pretpostavimo na trenutak, da je postojanje ovog čajnika potvrđeno u drevnim knjigama, izučavano kao sveta istina svake Nedelje, i ubacivano u glave dece dok su još u školi. U tom slucaju bi odbijanje da se u ovu ideju veruje bilo znak ekscentricnosti, a onoga koji sumnja bi, u vreme prosvetiteljstva, poslali u mentalnu instituciju, ili kod Inkvizitora, ako bi bio rođen u ranije vreme.

B.Russell, Is there a God, 1952.


Razlog zašto organizovana religija jeste neprijateljska prema drugima je u tome, što za razliku od verovanja u Raselov čajnik, religija je moćna, uticajna, oslobođena poreza I što se sistematski nameće deci u uzrastu kada su suviše mlada da se brane. Deca nisu primorana da troše vreme svojih formativnih godina učeći ćaknute knjige o čajnicima. Vernici Čajnika ne kamenuju one koji u Čajnik ne veruju. Majke ne zabranjuju svojoj deci da se venčavaju za one koji veruju u jedinstveni Čajnik, ili za one koji veruju u podelu Cajnika na trojstvo.


R.Dawkins, A Devil's Chaplain, 2003.


Ričard Dokins je intelektualac koga bi trebalo klonirati i poslati na svako svetsko sveučilište.

Vatreni pobornik ideja svog „sličnoprezimenjaka“ Čarlsa Darvina, ateista, humanista i skeptik, Dokins je profesor na Oksfordu, na katedri koju finansira kompjuterski genije Čarls Simonji (Charles Simonyi ), a bavi se razumevanjem nauke.

U odbrani Darvinove teorije Dokins ( inače, zoolog po obrazovanju ) ide tako daleko da je prozvan i njegovim „borbenim psom“ ali i „čovekom najbližim profesionalnom ateisti još od Bertrana Rasela“.

Dokins stiče internacionalnu slavu bestselerom The Selfish Gene, koji objavljuje 1976. U ovoj knjizi on obrađuje fenomene evolucije, I naučno objašnjava do tada misteriozan fenomen altruizma, koji su teolozi definisali kao “božiji dar čoveku”. Altruizam je, naucno receno, takođe, deo borbe za opstanak, jer se čovek odriče sopstvenih blagodeti ali potajno očekuje reciprocitet od drugih živih bića.
Takođe, ovde se prvi put pominje i pojam “meme”, koji označava skup informacija u mozgu, koji je za ljudsku kulturnu evoluciju važan kao gen za reprodukciju.
“Meme” je intelektualni gen, koji se reprodukuje a memetika je uticala upravo na proširenje fenomena religioznog verovanja i na različite aspekte organizovanih religija.

Prominentan je kritičar “kreacionizma” i opisuje ga kao ”prepotentnu laž, koja služi samo za sužavanje svesti”,toliko je siguran u teoriju evolucije, da je na pitanje o tome da li je evolucija činjenica ili pretpostavka rekao “ Mi smo kao detektivi koji smi stigli na mesto ubistva,neposredno po izvršenju. Nismo baš videli ubicu KAKO ubija žrtvu, ali imamo ogroman broj otisaka prstiju ubice i veliku količinu ključnih dokaza”.

U knjizi Unweaving the Rainbow Ričard Dokins polemiše sa izjavom Džona Kitsa koja kaže da je “objašnjenjem duge Isak Njutn zapravo smanjio njenu lepotu”.
Dokins, naprotiv, tvrdi da istraživanja dalekog svemira, milijarde godina evolucije, posmatranja pod mikroskopom i kulturno nasleđe, tvore više lepote za čovečanstvo od mitova i pseudonauke.


Najnovije delo, The GOD DELUSION objavljeno pre dva meseca, je Dokinsov najveći bestseler do sada~ u novembru je zauzeo drugo mesto po prodaji na Amazonu a decembar je dočekao na broju 4. bestseler liste New York Timesa.

Ova knjiga, kojom pokušava da opovrgne postojanje boga, kaže da “ateisti treba da budu ponosni, I da se ne izvinjavaju nikome jer je ateizam znak zdravog, nezavisnog uma”, jer kako kaže Robert Pirsig “kad jedna osoba ima iluzije, to se označava kao mentalni poremećaj, ali kad veća grupa pati od iluzije, onda to proglašavamo religijom”.

Zanimljiv deo je I onaj u kome se Dokins bavi temom moralnosti, uz tvrdnju da nam religija zapravo uopšte ne treba da bi smo bili dobri jedni prema drugima. Naprotiv, on insistira na tome da naša moralnost ima objašnjenje upravo kod Darvina ~ altruistički geni su selektovani kroz proces evolucije, pa tako posedujemo urođenu empatiju.

THE GOD DELUSION možete nabaviti preko http://www.amazon.co.uk/

Knjige i diskovi su, do daljnjeg, oslobođeni carine i PDV-a

0 Comments:

Post a Comment

<< Home