Tuesday, December 05, 2006

ŠVICARSKA




Dan posle „predizbornog trijumfa“ DS-a, stigao nam je mejl :

nakon konvencije DS-a siguran sam da li mi zivimo u Srbiji, a oni u (expo) svajcarskoj.

Šta da kažemo, osim da ni mi nismo sigurni ko gde živi. Izvesno je samo da su među VIP ekipom bila najmanje dvojica ranije veoma bliska SPSu. Obojica nisu krila dobro raspoloženje, i naravno, dobro su se proveli.

A čije su ovo slike?

U pitanju je Tomma Abts, prva slikarka koja je dobila čuvenu TARNEROVU nagradu.
Ovo priznanje, koje dodeljuje muzej Tejt, prvi put je dodeljeno 1984. godine, namenjena je umetnicima do 50 godina starosti i to „za izuzetan doprinos britanskoj umetnosti u prethodnoj godini“.
Tomma je Nemica, a u London je došla posle završenih umetničkih studija u Berlinu.
Zanimljivo je i to sto se u najuzem izboru za "Tarnera" nasao i umetnik Fil Kolins, koji je nekoliko puta bio gost Beograda, i izlagao u nasem Muzeju savremene umetnosti.

Tarnerova nagrada nosi ime po JMW Turneru, britanskom slikaru, jednom od začetnika impresionizma, a među ranijim nominovanima i/ili pobednicima su i Gilbert & George, Chris Ofili, Derek Džarman, Lusijen Frojd, Demijen Hirst i Trejsi Emin.

Više o svemu ovome na http://www.tate.org.uk/britain/turnerprize/2006/

1 Comments:

Blogger a@super|studio said...

tomma abts, narafski, nije prva zena koja je dobila turnera. taj ginisovski podvig pripada rachel whiteread, i odigrao se 1993.
prva zena koja je osvojila turnerovu nagradu u 21. veku? znam, zvuci lejmerski. kao i vecina drugih stvari, i ova nagrada bi se u polju 'rodnog upozoravanja' (moja sintagma, ocigledno) efikasnije mogla koristiti po kriterijumu odnosa zbirova muskarci pobednici:zene pobednice. ukoliko bih sada, for the sake of argument, zastupao taj diskurAs, dodatno bih istakao da je manje vazna prva zena koja je nesto ucinila (svaka joj cast), spram cinjenice da se, nakon njenog svetlog primera, u odnosu prema zeni vrlo malo toga promenilo.
+ navijali za phila collinsa (kakav usud glede imena! ali ga je vec preokretao u svoju korist), ali - trt! slikari (i slikarke, dobro, dobro) odasvud, samo prijete i odnose titule. bah.

8:36 AM  

Post a Comment

<< Home