Wednesday, December 06, 2006

ANDREJ MIRČEV u epizodi SMRT U ZRCALU


Multitalentovani, ”multi/anti nacionalni” umetnik Andrej Mirčev, trenutno nastanjen u Osijeku, prikazao je sinoć u galeriji KONTEKST intelektualno provokativan ali I emotivan rad EURIDIKA.

Ono što generiše ideju Euridike, jesu Andrejeve posete jevrejskom groblju u Beogradu, gde se slučajno zatekao u traganju za ”iščezlim svetom Srednje Evrope”. Kroz neprohodnu vegetaciju, koja, kako se kaže u eksplikaciji izložbe, ”prekriva pamćenje”, umetnikovu pažnju privukao je lik žene, preminule u svojoj 27 godini, ”sada već davne 1936., u doba kad je fašizam već uveliko pripremao pokop evropskom jevrejskom buržoaskom sloju”.

Blanka Kozer, kako je ime ove lepe dame, postaje mala opsesija umetnika, i njen lik je centralno polazište izložbe koja za temu ima smrt i njenu poetizaciju. Lik Blanke Kozer je projektovan u ogledalu, što čini ishodište ove instalacije.

”For you Orpheus, I am going to unwrap the secret of secrets.
Mirrors are doors.
It’s through them that Death moves back and forth into life”

Drugi deo čini sektenca iz filma Žana Koktoa Orfej, u kojoj smrt, personifikovana u ženu odevenu u crno, prilazi raširenih ruku uz tekst “svaki dan bi Orfejeva smrt dolazila u sobu”.

Kokto za koga se tvrdi i da je bio Veliki Majstor Sionskog priorata, sam je ispisao svoju nadgrobnu ploču i epitaf I stay among you.

Treći element je arija iz Gluckove opere Orfej, u izvođenju Marije Kalas, kao metafizički soundtrack ove postavke.

Mirčev ima 27 godina, toliko je imala i njegova muza Blanka, kada je napustila ovaj svet. Marija Kalas je preminula 1977.

Kabalisti svih zemalja, ujedinite se.

Izložba je otvorena do 15.decembra.
Posetite Kontekst, radnim danima od 15h do 20h
Kapetan Mišina 6a
http://www.kontekstgalerija.org/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home