Sunday, December 31, 2006

JA HOĆU ŽIVOT…


Dejana Vučićević, uspešni modni kreator i stilista, pokazala nam je i novi, podjednako kvalitetan segment svoje umetničke ličnosti – u Galeriji Muzeja savremene umetnosti otvorena je njena izložba Happy family. U saradnji sa Dušanom Joksimovićem Dejana je ostvarila fantastičan uvid u jednu istu ( utopistichku? ) ideju, koja datira od početaka moderne civilizacije i ne posustaje do današnjih dana. Ideju o srećnoj ( heteroseksualnoj?! ) porodici, i njenom srećnom potomstvu.
Na fotografijama, koje je snimio Joksimović, glumci Nada Šargin i Vladimir Tintor, i devojčica Olivera Sadžaković prikazani su kroz epohe, u do detalja preciznim kostimima i scenografiji, chime je Dejana prikazala svoje mogucnosti u segmentima u kojima suvereno vlada. Ova vizuelna preciznost, ali i smisao za humor, stavljaju je u red nasih najvecih potencijala u oblasti kostimografije.
Iluzija ili mogućnost?
Izložba o porodici koja prevazilazi vreme i prostor, i uvek ostaje ista, kao da podseća na rajeve koje smo izgubili, i upozorava da čuvamo osvojene. Da li su njihovi osmesi iskreni ili će se posle fotografisanja posvađati oko toga ko je juče vukao sa pijace a ko nije izvukao veš iz mašine, o tome razmišljamo samo mi, neuništivo cinični.
Za sve ostale, normalnije ljude, ova izložba je katarzično iskustvo.

HAPPY FAMILY u Galeriji MSUB.
Pariska ulica ( kod Kalemegdana )
Do 15.januara

0 Comments:

Post a Comment

<< Home