Saturday, April 14, 2007

ISTINA BOLI

Petar Lukovic u tekstu CEKAJUCI NOVE SKORPIONE KAZE:

"...Postupci Vrhovnog suda Srbije koji redovno poništava sve presude za ratni zločin i ponovo ih vraća u proceduru (slučaj Ovčara, recimo) nikako nisu rezultat proceduralne brige: reč je o praktičnoj reviziji istine ili makar o relativizaciji istorije, pa ne čudi da većina Srba "nema živaca" da sluša o tome šta su Serbski Junaci radili u ratu. Jedan od tih "škorpionskih" junaka, Aleksandar Medić (pet godina zatvora), stojeći sa puškom iznad vezanog mladića pita ga: "Jesi li prcao u životu?" Ovaj kaže "ne", a Medić odgovara "E, nikad i nećeš." Tako i bi.

Pristalica smrtne kazne u meni neće da razume da je pomenuti Aleksandar Medić za učešće u ovom strašnom zločinu dobio svega pet godina robije; da je nekim slučajem zapišao poster Vojislava Koštunice siguran sam da ne bi dobio manje. Makar zbog ove izjave koja je ključ srpske mržnje i odgonetka na pitanje kakve smo monstrume gajili u pravoslavnom dvorištu – Aleksandar Medić je zaslužio vešanje ili električnu stolicu ili kamenovanje do smrti ili streljanje. Ili sve zajedno.

I kad naša delegacija ode u muslimanski Katar da objasni kako su The Serbs uvek poštovali Albance tako što su ih mrtve raznosili hladnjačama – a mogli su traktorskim prikolicama, ali nisu hteli, jer brinu o ekologiji – ili kako smo brinuli o bosanskim Bošnjacima, moglo bi se desiti da ih neko priupita o Aleksandru Mediću. Preciznije: neko bi trebalo da ih priupita.

Očekujući spektakularne rezultate iz Gane – tamo nam je glavni adut da srpski navijači FK Rad vole Essiena jer igra za FC Chelsea, ali im se ne sviđa jer je crnac i nije pravoslavac – umalo da ne primetim suludo humorističku izjavu francuskog šefa diplomatije Filipa Dust Blazija: usred svekolikih pokušaja da nam se otme petnaest odsto najskuplje srpske reči sa šest slova (Kosovo), usred komplikovanih pregovora o Vladi, usred suđenja domaćim celivanim škorp-herojima, usred diplomatske furke od Paname do Guče, usred vaterpolo tragedije koja je ukopala svaku šansu za promociju Srbije u Australiji, usred očekivanja novog albuma grupe Linkin Park – F.D. Blazi je pozvao Srbiju da "izruči Mladića"!

Čovek nije normalan! Da sad izručujemo Mladića koji nam ovog časa treba više nego ikad? Tko će organizovati nove "Škorpione" i dati im instrukcije, ako krenemo da Kosovo "branimo svim sredstvima"? Tko će nam preneti iskustva blagougodnog bombardovanja Sarajeva po "neselektivnim ciljevima"?I, konačno, imamo pametnijeg posla nego da se mlatimo s Mladićem. Peru, Katar, Gana, Kongo, Južnoafrička Republika... to je naša budućnost! Jer, ako nam ode Kosovo, ode i planeta Earth."

Izvor: FERAL TRIBUNE, 13.april 2007.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home