Thursday, April 12, 2007

KOLUMBO U KOSMOSU




Na današnji dan ( 12.april ), pre četrdeset i šest godina (1961.) Jurij Gararin je postao prvi čovek koji je odleteo u kosmos i prvi čovek koji je, u svemiru, okrenuo krug oko zemljine orbite.
Omaleni Rus ( Juri je bio visok samo 157cm.) u kosmosu je proveo sat i 48 minuta, a za to vreme je zviždao melodiju:Родина слышит, Родина знает, patriotsku pesmu Dmitrija Šostakoviča.
Najkonroverzniji trenutak ovog istorijskog leta svakako je bio onaj kada je astronaut navodno rekao kako “ne vidi boga nigde okolo”. Ova rečenica, za rusku propagandu značila je isto što je za američku bila sentenca “giant leap for mankind”, koju će izgovoriti Nil Armstrong osam godina kasnije.
Ipak, po poslednjim svedočenjima, Gagarinu je konstataciju o “bogu” u usta ubacio Nikita Hruščov, koji se poslužio letom po orbiti da bi na Centralnom komitetu kom. partije Rusije potkrepio vladajući ateizam i antiteizam u tadašnjoj CCCP.

Godinu dana pre nego što su ameri sproveli akciju “man on the moon”, Gagarin je poginuo u tragičnom incidentu, tokom rutinskog isprobavanja aviona MiG-15.

Imao je 34 godine.

Posthumnu plaketu, koju su potpisali “mesečari” Nil Armstrong, Džon Glen i Džejms Mek Divit u Jurijevo ime primio je general Kuznjecov.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home