Tuesday, June 05, 2007

DA LI SVI ZNAMO KO JE DZULIJAN SCHNABEL?Ovogodisnji dobitnik Zlatne palme za reziju, na F.F. u Kanu, je Geri Oldman iz filma "Baskijat" tj. slikar Dzulijan Schnabel, ciji je filmski prvenac upravo biografija prerano preminulog J.M.Baskijata, a u istoimenom filmu ( Baskijat ) reditelj Schnabel je svom liku nadenuo pseudonim Albert Milo a samom sebi je komplimentirao time sto je tu ulogu dao Geriju Oldmanu.

Evo sta o tome kaze Imdb trivia/ BASQUIAT 1996.: Gary Oldman's character, Albert Milo, wasn't a real person, but is actually a portrayal of director Julian Schnabel. Near the end of the movie, Albert Milo ( Gary Oldman ) shows Basquiat (Jeffrey Wright ) one of his paintings and tells him that he painted it for a friend who died. "JMB 8/12" appears in white letters in the upper right corner. Those are Jean-Michel Basquiat's initials and the date of his death.

Cetiri godine kasnije, Schnabel snima takodje biografski Before Night Falls
, film koji govori o turbulentnom zivotu kubanskog pesnika, homoseksualca i disidenta Reinalda Arenasa. Za ulogu Arenasa, ( koji je kada su ga pitali zasto pise odgovarao: "Iz osvete" ) Havijer Bardem je 2000. godine bio nominovan za Oskara.

2007., ovaj put po memoarima urednika francuskog Elle-a Zan Dominika Baubija, a uz scenario koji je potpisao Ronald Hardvud, Snabel dobija Palmu za film "Skafander i leptir".
Baubi, koji je u 43 godini ostao potpuno paralizovan, na spoljni svet moze da reaguje samo jednim okom, kojim diktira specificne, nadrealne refleksije svog zivota . Glumacki sastav "Skafandera i leptira" predvodi Matje Almaric ( znamo ga kao prevrtljivog Luija iz Spilbergovog "Minhena" ) a tu su i supruga Romana Polanskog Emanuele Senjer, legendarni Maks fon Sidov, a ovo ostvarenje je ujedno i poslednja uloga oca Vensana Kasela, Zana Pjera Kasela. ( preminuo je 19.aprila ove godine ).

Naravno da nam sve ovo ne bi bilo preterano bitno da reditelj, Dzulijan Schnabel nije jedan od najznacajnijih svetskih slikara . Od trenutka kada je predstavljen na Bijenalu u Veneciji 1980. Schnabel je postao perjanica neo-ekspresionizma.Poznat po slikanju na slomljenim tanjirima i monstruozno velikim formatima, uskoro postaje deo svake art kolekcije koja drzi do sebe, a cene njegovih dela dobijaju astronomske razmere.
Nije zgoreg pomenuti i da se Dzulijanova zgodna kcerka, Stela, izvesno vreme zabavljala sa gitaristom RHCP Dzonom Fruscianteom, pa je tata Dzulijan osmislio omot za album "By the way". Mislim da se posle toga smuvala sa Vinsentom Galom, mada informacija nije "iz izvora bliskih", pa me nemojte drzati za rec.
Sad svi znamo ko je Dzulijan Schnabel.

Na fotkama :
1.Stela 2. Njen portret by tata 3. Oldman u ulozi Schnabela u filmu "Baskijat",
4. Oldman kako ga vidi Schnabel i 5. Pravi Schnabel na jednoj od svojih izlozbi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home