Saturday, June 23, 2007

PEŠIĆEV IBIS ZA POBEDNIKE


Dobra vest je da će naš drug Nikola Pešić dizajnirati i izvajati nagradu za najbolje na predstojećem Naci.onalnom fimskom festivalu u NS


Nagradu „Ibis" izvajaće Nikola Pešić


Nagradu „ Ibis", koja će na Filmskom festivalu Srbije biti dodeljena u petnaest kategorija, među kojima je i Gran pri festivala, dizajniraće i izvajati umetnik Nikola Pe šić, publici poznat po radovima „ Dva", „40 mučenika", „Devet", „ Eritrocit", „Marčno oko", kao i po brojnim drugim, zapa ženim radovima. Njegovo stvaralaštvo je do sada bilo predstavljeno javnosti na mnogim va žnim izlo žbama u Srbiji (Oktobarski salon) i inostranstvu (Pariz, Štutgart, Majami).


Nikola Peš ić je rođen u Beogradu 1973. godine. Magistrirao je vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Mrđana Bajića i na Dr žavnoj akademiji lepih umetnosti u Štutgartu, u klasi prof. Mihe Ulmana. Član je ULUS-a.


Pešićeve skulpture su objekti visoke estetike, čija se interpretacija zasniva na simbolici hri šćanstva, gnosticizma i nehri šćanskih religija. Zbog toga je, kako ka že, najva žniji modelator njegove umetnosti -svetlost. Svedenim linijama i jednostavnim oblicima od providnih i neprovidnih poliestera, akrilik smole, ogledala, mesinga i drugih poliranih i reflektujućih materijalia on nastoji da stvori umetnost koja je privlačna publici „ na prvi pogled".


Nagrada "Ibis" ime je dobila po vrsti ptice koja ž ivi nedaleko od samog festivala, ali i koja je bila jedno od obele žja drevne egipatske mitologije i religije. Pored toga što su je stari Egipćani vrednovali kao biće koje ima umetničke, kao i duhovne karakteristike, zanimljivo je da se ptica Ibis, prema folklornom predanju, svetu otkriva kao vesnik lepog vremena.


Vajarsko rešenje festivalske nagrade, kao i njen značaj za filmske stvaraoce, simbolično predstavljaju novo, lepše vreme za nacionalnu kinematografiju.


Vi še informacija o umetniku na: www.nikolapesic.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home