Tuesday, June 19, 2007

SS u SS
Nameravala sam da postavim afirmativan tekst o Stefanu Sagmajsteru, koji u nedelju dolazi u Beograd i otvara svoju izlozbu u Galeriji SUPERSPACE.


Ipak, odlucila sam da, umesto da vas upoznajem sa njegovim zivotom i radom, napisem samo jedan zanimljiv dogadjaj iz
sopstvenog zivota a u vezi sa S.S.:

Pre nedelju dana u stanu sam nabasala na veliko TASCHEN izdanje pod imenom "Graphic Design for the 21st Century". S obzirom da me dizajn uopste ne zanima, malo od vrucine, a malo i iz ciste dosade, ipak sam pocela naporno prelistavanje. Logicno je da vecinu od stotinak predstavljenih "artista"ne poznajem niti po delu, niti po imenu, ali jedan rad mi je ZAISTA privukao paznju. I jedan jedini umetnik. I to je bio Stefan Sagmeister.


Ne pitajte me zbog cega su me fascinirali njegov ekspresivni pristup dizajnu koji se granici sa konceptualnom umetnoscu, niti sta me je privuklo u vizuelnoj poetizaciji nemackog ovcara koji postaje novootkriveni, uznemirujuci graficki "simbol". Pretpostavljam da je to zato sto od svih prikazanih, njegovi radovi najmanje sadrze kastrirajucu utilitarnost, vestacku zasladjenost i pseudo-duhovitost, koje su odlike dizajn-zanata.

Dakle, za Sagmajstera sam cula pre sedam dana i postala njegov "instant fan". E sad, mozete li da zamislite tu situaciju, da od njih stotinu predstavljenih u knjizi, nabasam na jednog koji kicks ass, i BAS TAJ dolazi u BGD. !!


Galerija SUPERSPACE Karadjordjeva 2, od nedelje 24.juna.

Za intervju i radove S.S. proverite linkove

http://www.pingmag.jp/2005/09/27/visiting-stefan-sagmeister/


0 Comments:

Post a Comment

<< Home