Wednesday, October 03, 2007

"ONI"



Od kada smo objavili tekstić o Osmoj sednici http://agitpopkultura.blogspot.com/2007/10/wake-me-up-when-osma-sednica-ends.html , primili smo nekoliko mejlova u kojima čitaoci protestuju zbog „namerno nedefinisanog pojma ONI“, kojim se „ kukavički izbegava konkretno prozivanje“.

Okej, sigurno nećemo taksativno pobrojavati sve one za koje smatramo da ometaju civilizaciju našeg društva, ali kad kažemo „Oni su i dalje u većini“ pod tim, u najkraćem, mislimo na SVE ONE KOJIMA NE ODGOVARA DA SE U DRŽAVI NEŠTO PROMENI. ( Pošto se cepidlači hajde da i ovo objasnim do kraja: kad kažemo "promeni" mislimo na bolje, pod promenom NE podrazumevamo povratak nacizma, spsizma ili uvođenje pravoslavne džamahirije ).

Na žalost onih kojima odgovara pat pozicija ima i među onima koje se, barem deklarativno, zalažu za modernizaciju.
Jer, ratnim profiterima ne odgovara legalizacija i pravna država, ali i antiratnim profiterima u svim oblastima ( kultura, umetnost, politika...) takođe ne odgovara potpuno otvaranje medija i promena kriterijuma. Antiratni profiteri su postali veliki dobitnici tranzicije, naša"petite bourgeoisie" koja će pozicije braniti svim sredstvima.

Last but not least, dokle god deca ratnih profitera budu punila stranice štampe za koju pišu antiratni profiteri, i dokle god te dve strane budu intelektualno i poslovno kopuli-kohabiti-rale, ništa se ovde neće pomaći.

Ne pravimo lustracionu listu, ali...onaj ko se veoma uspeo, uz paktiranje sa đavolom, nije na našoj strani.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home