Friday, March 21, 2008

OTIŠO! ILI GDE ĆEŠ BITI KADA BUDEM NIKO...?



A da je došlo vreme za veliko majsko spremanje u gradskim institucijama kulture, dokazuje i organizacioni svinjac koji prati gostovanje slovenačkog filozofa Slavoja Žižeka u Dvorani kulturnog centra Beograda.
Agit Pop je najavio ovaj značajan događaj, a ono što je od samog početka nejasno je zašto se Žižek pojavljuje u tako maloj sali kakav je DKC?

Pretpostavljam da je u pitanju sindrom-bolje da deluje prepunjeno nego srednje puno, o čemu se uči u svakoj PR školi.
Anyway, emailovi koji su stizali od organizatora su navodili da se „karte za predavanje Slavoja Žižeka mogu podići na blagajni DKC, u petak 21.marta od 16h“. Kao poštena građanka, u petnaest minuta do 16h, ispred blagajne DKC srećem još jednog poštenog građanina, Dimitrija Vojnova.
Na staklu, zalepljeno isto ono obaveštenje „karte za predavanje mogu se podići od 16h“ ali je, preko 16h neko je hemijskom olovkom nažvrljao 14h, a ispod dopisao PODELJENE SU!.
Zbunjeni, Vojnov i ja pokušavamo da kontaktiramo nekoga od organizatora, koji se, prirodno, ne javljaju na telefon.
Negativno inspirisani, a dok Dragan Vojnov čeka u kolima na mestu gde ga milicija može globiti za 2000 din, pokušavamo da rekonstruišemo ovu notornu glupost koju su nam „dovodioci Žižeka“ priredili:
Dakle, karte su počele da se dele u 14h, umesto u 16h. Za to nije znao niko, osim guzonja iz Sekretarijata za kulturu,bratskih institucija i vipova. Onda su svi ti sekretarijati i ministarstva poslali svoje amaline da im na noge donesu karte, to je trajalo do 14:15, pa je blagajna zatvorena.


Zašto su ljudi uopšte i pozivani? Nije poenta u onima koji mogu da se snađu, ovo pišem u ime nekih studenata filozofije ili sociologije koji su nasamareni, bez izvinjenja. Videla sam ih, kako stoje ispred blagajne, malo su opsovali, ali deluje kao da su već navikli da ih država i njihovi „kulturnjaci“, koji su prekjuče čuli za Žižeka, ponižavaju kako god stignu.
Ne znam kako vladajuća gradska koalicija planira da nastavi da vlada. Neko će reći da su važniji mostovi, parkinzi, parkovi, od nekakvih tribina i predavanja...mada. Koliko znam, svaki glas se računa, svaki od klinaca koji su popili ispalu će sigurno porazmisliti o tome koga zaokružuju na lokalnim izborima. Ako nije jasno, evo mi ćemo reći: institucije kulture u gradu vode pretežno kadrovi DS. Pa vi vidite šta ćete.
Oni će se prisetiti ovakvih primedbi tek onda kada odu, i kada nastave da „budu niko“, što su bili pre funkcija.
Možda će sutra i članovi „tajnog udruženja koji su znali da se karte dele od 14h“ na vratima pročitati obaveštenje OTIŠO!, ako retardirani organizatori odluče da, na primer, pomere predavanje sa 12h na 10h, za šta će,naravno znati samo članovi još tajnijeg udruženja...


Što se Žižeka tiče, bilo bi super on sazna za ovo, jer se i sam bavi pitanjem šta je to što definiše Balkan. Granice Balkana mapira ignorisanje običnog čoveka, nemar vlasti prema građanima je „crvena linija“ ( copyright by BoTa ).
Gde je Balkan?- pita Žižek. Srbija je Kosovo- odgovara Agit Pop.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Bravo!
Nemam reci za celu ekipu i spiku ekipine- ekipe. Sigurno je da su se obicni smrtnici, studenti bez sestog cula smorili tog dana. Ali, naviknuti na takvo tretiranje nisu hteli da dodatno gube vreme.
Sto se Zizeka tice, lepo bi bilo dovesti ga opet u Srbiju, sto da ne.

9:45 PM  

Post a Comment

<< Home