Friday, January 05, 2007

KRALJICA,BOBI I SMRT PREDSEDNIKA




Na globalnom planu, filmsku 2006. obeležili su filmovi koje je volela i kritika i publika
( The Departed, Babel etc. ). Moju filmsku 2006. obeležio je Miami Vice, koga nije volela ni kritika a još manje publika... ( ...ali je MENI super, jer je toliko seljački, a toliko dobar ~ Sveti Mann je bacio rukavicu u lice svim pobornicima dobrog ukusa, koji je, kao što znamo, jedan od najvećih neprijatelja umetnosti).

Anyway, više od samih filmova jedan je postupak ušao u kinematografiju na velika vrata, postupak primenjen u filmovima „The Queen“ Stivena Frirsa, „Bobby“ Emilia Esteveza i „Death of a President“ Gabriela Rejndža. Naime, u navedenim ostvarenjima se kombinuju dokumentarni inserti iz stvarnih života britanske kraljice, Roberta Kenedija i Džordža Buša, koji su pripojeni fikcionalnoj okosnici filma. The Queen govori o ambivalentnom odnosu između Kraljice Elizabete i Tonija Blera, u vreme smrti Princeze Dajane. Za svoj portret Kraljice, glumica Helen Miren će, najverovatnije zasluženo dobiti ovogodišnjeg Oskara za glavnu žensku ulogu.
Bobby je priča o osoblju hotela Ambasador u kome je1968. ubijen Robert Kenedi, čime je srušena tada poslednja nada u povratak Demokratske partije, ali i razuma, na političku scenu Amerike šezdesetih. Snimci Kenedija su, slično kao u filmu Forest Gamp, kombinovani sa snimljenim materijalom, pa tako izgleda da su glumci ( Šeron Stoun, Demi Mur, Ašton Kučer, Entoni Hopkins, Kristijan Slejter etc.) zaista sa njim u prostoriji.



Možda su baš opisani događaji doveli do potrebe da se snimi najbrutalniji ( mada, ima li išta brutalnije od stvarnosti, i zverskog vešanja Sadama Huseina???!!! ) od svih navedenih filmova, a to je Death of a President, u kome reditelj Gabriel Rejndž pokazuje malu utopiju...Džorž Buš je ubijen 19.10.2007., a ostatak filma je pseudo~dokumentarac o tome šta sledi posle atentata.

Za ovakav žanr treba imati dobru temu, i mađioničara za specijalne efekte. U Srbiji, moglo bi biti snimljeno nekoliko edukativnih filmova na ovu temu :

1. 12.marta 2003. Ubica je promašio. Sve su ih pohapsili. Premijer je i dalje živ. Gde je Srbija danas?
2. 9. marta 1991. se desilo ono što se desilo 5.10.2000. Šta se događa u međuvremenu?
3. Srbija danas ~ Ubijen je XY. Kakve to posledice ostavlja?
4. Potpuna rekonstrukcija Zavere koja je prethodila 12.03.2003. Ko bi igrao Legiju? A ko Voju? A ko Ace? A ko Ratka?


Sad je red na scenariste.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home