Sunday, February 25, 2007

DANKE DEUTSCHLAND!




Florian Henckel von Donnersmarck.


Florijan Henkel von Donersmark.

Ponovite ovo ime naglas, pročitajte još jednom, ako ne zapamtite iz prve.
Jer, koliko god komplikovano zvučalo, biće izgovoreno dva puta večeras, tokom dodele Oskara za strani film, ako ima pravde na ovom svetu, da parafraziram jednog od svih američkih kritičara koji su, moram da se izrazim, da izvinu stariji, prvo zaplakali a potom intelektualno ejakulirali, posle gledanja Donersmarkovog prvenca Das Leben der Anderen. ( Život drugih )

Bio jednom jedan dečko, visok dva metra, rodjen 1973., sin nemačkog plemića (koji ima čak devet imena koja idu pre onog Von ). Dečak je studirao filozofiju na Oksfordu i tamo se družio sa svojim profesorima, Mihalom Gorbačovim, koga je, kao jedini student koji je znao ruski, vodao po ovom studentskom gradiću, ali i sa Sir Ričardom Atenborom, koji ga je posavetovao da, posle Oksforda, upiše studije filma.

Dečko, Florian Henkel, upisao je mihnensku Akademiju za film, snimao razne kratke forme, a jednog dana slucajno je nabasao na pismo koje je Lenjin, tokom Oktobarske revolucije, uputio Maksimu Gorkom. Lenjin je pisao kako ne može više da trpi Betovenovu kompoziciju Apasionata, jer kad je čuje, želi da pomiluje ljude i da im kaže lepe stvari, umesto da ih udari po glavi, bez milosti, ne bi li mogao da okonča revoluciju. I zato više nije hteo da sluša Betovena.

Florijan je zamislio kako bi bilo da se jedan ideolog, pod uticajem umetnosti, omekša i pretvori u humanistu. I tako je počeo da radi na scenariju za Život drugih, koji je vremenski postavio u ne-tako-davnu prošlost, u sad već pokojni DDR 1984., vreme kada je zloglasna državna bezbednost Štazi odlučivala o sudbini Istočnih Nemaca.

Neću napisati nikakav “spoiler”, da vam ne bih pokvarila užitak gledanja ovog dela. Rećiću samo da Donersmark voli žanr. Da voli Spilberga, Zemekisa i film Jerry Maguire, ali i ruske klasike.


Dobili smo film kakav je Evropa zaslužila, još od kada “smo im” napravili Holivud. I, najvaznije, dobili smo poslednju repliku koja, bez blama, može da stane “lajn uz lajn” uz: you had me at hallo, ‘talking to me, rosebud, ili nobody’s perfect.

Svi, koji smo, sinoc na Festu gledali ""Život drugih", večeras navijamo za Florijana.

Za zaplet i kritike
http://www.rottentomatoes.com/m/the_lives_of_others/

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

el mozemo da nadjemo negde na dvd-u film?

12:12 PM  
Blogger Unknown said...

Bio je u subotu i nedelju na festu, a može se naći i dvd screener na p2p klijentima (ja sam ga skinuo preko dc++, iako sam ga pogledao juče u Domu sindikata). Inače, f-e-n-o-m-e-n-a-l-a-n film :)

3:42 PM  

Post a Comment

<< Home