Thursday, February 15, 2007

DEMON MEJLER




Najluđa stvar koja je ikada pala na pamet Normanu Mejleru dogodila se 1969., dve godine od kad je hapšen za anti~ratne aktivnosti. Tada se ovaj pisac i novinar kandidovao za gradonačelnika Njujorka sa platformom da se „Jabuka“ otcepi i postane 51. država SAD. Nije prošao.
Najluđa stvar koja je meni ikada pala na pamet dogodila se pre tri godine, kada sam počela da pišem romansiranu biografiju Adolfa Hitlera. Posle nekoliko meseci opsežnog istraživanja, i napisane tri strane, ovaj projekat sam ostavila za vreme kad budem „stariji i iskusniji pisac“. I nisam pogrešila.

„The Castle in the forest“ je najnoviji roman Normana Mejlera i govori o ranom detinjstvu A.Hitlera i razlozima zbog kojih je postao najozloglašeniji „čovek“ drugog milenijuma. Mejler ima 83 godine, a fakat da nam je slična književna ideja pala na pamet govori koliko o večitoj opsednutosti ljudi jevrejskog porekla ovom kontroverznom temom ( a tu je i poslovica „great minds think alike“, koju u ovom slučaju koristim u isključivo ironičnom tonu ).

Mlađani Adolf je u Mejlerovom delu posmatran od strane trećeg lica, demona Ditera, koga je Đavo ( koga u knjizi oslovljavaju sa Maestro) poslao na Zemlju, da od Deteta napravi Zločinca, a metafizičku ideju potkrepljuje i paralela sa Rođenjem iz Novog zaveta, naime, „đavolovi izaslanici“ prisutni su u sobi u trenutku dolaska na svet „malog Adija“ u Braunau 20.aprila 1889.

Kritičari su veoma povoljno ocenili „Zamak u šumi“ a mnogi su apelovali na autora da napiše drugi deo. Adi H. kao anti Hari P. ?

Za kritike i više podataka http://www.metacritic.com/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home