Wednesday, October 03, 2007

NA SLOVO B




Bio je trockista, socijalista dakle, levičar. Ali posle 9-11, osvanuo je 9-12 i Christopher Hitchens, poreklom Britanac,a odnedavno državljanin SAD, menja ideološku stranu:
postaje raritetni primerak novinara-intelektualaca, prisutan širom američkih mejnstrim medija, koji iskreno podržava Buša Jr.
U magazinu SLATE oštro napada Michael Moore-a povodom filma „Fahrenheit 9.11“. a iste 2002. godine traje i esejisticko prepucavanje na liniji Hitchens/Noam Chomsky.

Hitchens je jedan od najcenjenijih svetskih novinara ( pisao za sve važne magazine koji mogu da vam padnu na pamet ), a već duže vreme se bavi i pisanjem „non-fiction“ literature.
Njegova najnovija knjiga GOD IS NOT GREAT je studija koja kroz devetnaest poglavlja objašnjava zbog čega ne treba verovati u Boga i na koji način organizovane religije unazađuju ljudski rod ( naslovi poglavlja : „Noćne more Starog zaveta“, „Da li religioznost zlostavlja decu?“ itd. ) Autor je, još od rane mladosti koju je proveo studirajući na Oksfordu, bio prvo ateista a potom antiteista, a intrigantno je da ovaj stav nije promenio ni od skretanja „u desno“ .
"God is not great" nije prvi Hitchensov bestseler koji je podigao prašinu u religioznim krugovima – možda je još ekstremnija bila knjiga „Missionary position“, objavljena 1995., gde demistifikuje život i delo Majke Tereze, o kojoj autor tvrdi da je bila samo politički oportunista, i da je pod svetačkom i misionarskom krinkom, propagirala najekstremniji vid katolicizma.


Govori se da je upravo Hitchens bio inspiracija za lik novinara u bestseleru Toma Wolfa, „Bonfire of the vanities“, a čuveni Gore Vidal ga je nazivao svojim jedinim pravim naslednikom.

Za nas je najzanimljivija čuvena anegdota kada je Hitchens pozvan na duel sa Denisom Pragerom, poznatim američkim religious-broadcasterom ( neprevodiv termin, ali nešto kao Aleksandar Gajšek ili Marina Rajević Savić ).
Prager ga je, pred publikom, zamolio da mu na naredno pitanje odgovori sa da ili ne.
Pitanje je glasilo:
„Zamislite da se u sumrak šetate nepoznatim gradom. I sad, zamislite da vam se iz mraka približava veća grupa muškaraca. Da li bi ste se osećali sigurnije ili manje sigurno ako bi ste znali da upravo dolaze sa religioznog skupa?“

Hitchens nije mogao da odgovori sa „da“ niti sa „ne“, nego je objasnio:
„Samo da se zadržim kod slova B.
Da, ja sam zaista imao takvo iskustvo i to u Belfastu, Bombaju, Bejrutu, Beogradu, Betlehemu i Bagdadu. I u svakom od navedenih gradova bih bio apsolutno uplašen idejom da mi u sumrak prilazi grupa muškaraca koja upravo dolazi sa religioznog skupa“.
Sapienti sat.

A evo i kako Hitchens pokušava da odbrani svoj infamous termin ISLAMOFAŠIZAM-ceo tekst preuzmite ovde:

http://www.slate.com/id/2176389/

PS: Olican dodatak mozete naci u komentarima ispod. Aleksandar Macasev, trenutno rezident Washingtona, iz americke perspektive daje "dijagnozu" slucaja Hitchens. Preporucujemo!

1 Comments:

Blogger Aleksandar Maćašev said...

Mene Hitchens onako poizdalje podseca na Tijanica. (Iju, pu, pu) S tim da je razlika naravno oooogrooooomnaaaaaa. U pitanju je taj cuveni oportunizam kojem su zurnalisti tako skloni. A meni malo gadno.

Vidjam ga po Georgetown-u (DC) i izgleda mnogo gore nego na fotkama. Prilicno sklon alkoholu i cigaretama, ima onaj ocvali Michael Caine look.

Kako je izbegli Britanac u Washingtonu, jako voli da se identifikuje sa Thomasom Paine-om. To kao britanski "izdajnik", radi za amere, a jos i okoreli sekularista/ateista.

Ono sto mene brine je da Hitchens svojim nadrkanim stavom daje municije koliko volis i najglupljem religioznom fundamentalisti (nova omiljena americka rec) da napadne i najrazumnije rezonovanje obrazovanih ateista. Iliti, malo je los za "cause".

Na nedavnom ateistickom skupu u DCu (ufur nikako nisam uspeo da obezbedim) ocigledno je bilo ateisticko cetvorstvo:
Richard Dawkins (biolog), Sam Harris (pisac), Daniel Dennett (filozof), Christopher Hitchens (novinar).
Od svih sam najmanje sklon da verujem novinaru, a ponajvecma biologu. Nije mi bilo tesko da istresem kintu za The God Delusion, ali God is not Great ce da ceka paperback izdanje ili cak polovnjak :)

Oportunizam (jao, bljunucu, opet sam se setio Tijanica) manje-vise, ali jednom intelektualcu ne mogu da oprostim apologiju rata. I jos kojekakve baljezgarije, koje, sto je najgore, iz njegovih usta zvuce vrlo razumno. Ali kad malo zagrebes...

No, necemo sada da gi pljuckamo previse. I ozderani ateista mi je drazi od treznog Rev. Jerry Falwella. Dobar je, samo malo da se rastrezni.

Fina zbirka o njemu na
http://www.newsvine.com/Hitchens

Nesto sam se zdao u piskaranje o ateizmu. Kad se nadjes u najreligioznijoj zemlji na svetu, odjednom postanes svestan koliki si ateista :)
Check out na www.macasev-txt.blogspot.com
Personal History of Disbelief i
Atheism Branded

1:31 AM  

Post a Comment

<< Home