Monday, December 12, 2005

MIX TAPE

Predlog za prevod ~ MIX TAPE ~ The art of cassette culture edited by Thurston Moore

TDK kao duh vremena *


Frontmen benda “Sonic youth”, Trston Mur, urednik je knjige MIX TAPE, koja predstavlja generacijski lament nad nikad prežaljenim simbolom predkompaktdisk ere - snimljenom kasetom. Kreativnost snimanja muzičkih mikseva započela je ubrzo pošto je kompanija Filips 1963.godine, na tržište izbacila prvi prazan nosač zvuka ovog formata, ali je kulminirala osamdesetih godine prošlog veka.
Po rečima samog Mura, MIX TAPE je objavio kako bi locirao fenomen ali I da bi klince koji su rođeni početkom devedesetih upoznao sa ovom specifičnom tradicijom koja se, veoma lako i brzo proširila po čitavom svetu. U Beogradu su se, u komisionima, pored farmerki i plavo~žutih kabanica prodavale i prazne kasete, a Makvsel metalik bila je “kraljica pulta”, i redak zgoditak. Pored presnimavanja sa jednog kasetofona na drugi, najpopularniji metod skladištenja muzike bilo je snimanje sa radija, I to emisija Diskomer, Hit nedelje ili Sto veličanstvenih.

Knjiga MIX TAPE je skup anegdota Murovih prijatelja i kolega o tome šta su, kome i kada snimali. Među saradnicima su nojz rokeri, pank umetnici, feminstičke spisateljice i avangardni video reditelji, a autor je uspešno izbegao da pozove previše afirmisane zvezde, pa je napravio svoj “ savršen miks” najraznovrsnijih ljudi čiji muzički ukus ceni.Tu su gitarista Sonic Youth Li Rinaldo, zatim rediteljka Alison Anders ( Grace of my heart ), Ahmet Zapa, dizajnerka Kejt Spejd itd. Iza svake opisane kompilacije stoji zapravo ista namera ~ upoznavanje sa novim prijateljem, potencijalnim ljubavnikom ili sa samim sobom ili mogućnost da se neki proživljeni trenutak ponovo iskusi, barem kroz zvuke koji su ga pratili. A kako “savetuje” Mur, najbitnije je da se primeti trud I vreme investirano u kompiliranje pesama ~ upravo time se kaže onoj drugoj osobi “ Slušaj kako se osećam dok 24 sata dnevno mislim na tebe”.U budućnosti, kada sociolozi kulture budu analizirali osamdesete, miks kaseta će se verovatno biti prepoznata kao jedan od oblika komunikacije među tadašnjom omladinom, I starija sestra plej liste koja je kao forma zavladala od ekspanzije personalnih računara I empetrija.

Fetišiziranje analognog formata u slučaju Mura i ekipe dolazi I od sitnog snobizma. Naime, jedina prava kompilacija je ona na kaseti, jer se digitalnom tehnologijom gubi pomenuti dug period pripreme, mada autori priznaju da je u pitanju jednak “romantični I psihološki trud”. Za svaki muzički miks potrebna je narativna struktura, unutrašnja logika, snažan početak I iznenađujući kraj.

Da li je na ovaj način snimljena kaseta podignuta na nivo umetničke forme? Književni kritičar Matijas Vijegener nudi mogući odgovor ~ “ Miks kaseta je lista citata, kao neka poetska forma sastavljena od stihova izvučenih iz različitih pesama, a sam izbor od onog koji snima pravi kreativca”.

Na kraju od kritike omraženog, ali ipak dirljivog, novog filma Kamerona Kroua, Elizabethtown, lik koga tumači Orlando Blum od svoje devojke dobija nekoliko snimljenih cedea, kao saundtrek za vožnju po kontinentalnoj Americi. To može da bude i dobra ideja za novogodišnji poklon~ ako ne na kaseti, onda na disku, napravite nekome kompilacije za razne životne situacije. Za put na planinu, tunele na pruzi Beograd~Bar, ili za lenje zimske dane kada se i zbog male prehlade ostaje u kući. Ovakav CD može da se dopuni i tekstovima pesama skinutim sa Interneta.

Knjiga MIX TAPE može da se, za 11 funti, naruči preko Amazona
( www.amazon.co.uk).


*text objavljen u Glasu javnosti 12.12.2005.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home