Thursday, January 24, 2008

ODSTUPANJE

Verovali ili ne, ali u ovom trenutku se u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu održava izložba „Odstupanje“, grupe umetnika iz Prištine. Ova vest je obradovala sve one koji veruju u mogućnost drugačije Srbije, utoliko što je, kako čujemo, na sinoćnjoj diskusiji bilo veoma prijateljski i živo, a Driton Hajredini, Fljaka Haljiti, Dren Maljići i ostalo društvo iz „kolevke“ su do kasnih sati ćaskali sa svojim srpskim kolegama.
Kako se kaže u katalogu, Albanci sa Kosova za Srbiju ne predstavljaju temu, osim kada se govori o kontekstu teritorije i statusa ,a višedecenijska antialbanska propaganda koja je kulminirala u Miloševićevo vreme dovela je do toga da komunikacija na liniji Beograd-Priština-Novi Sad bude minimalna čemu je doprinosila potpuna blokada koju su Srbi imali u odnosu na Albance i obrnuto.

Poslednji put je umetnost sa Kosova vidjena u beogradskom CZKD i to 1997., na izložbi pod nazivom „Pertej“.

Od radova izdvajamo „Heroje“ Ljujmija Zećirija, duhovit video rad u kome narodni pevači pevaju o savremenim kosovskim umetnicima i nabrajaju njihove uspehe na internacionalnim art manifestacijama ( Manifest, Bijenale u Istanbulu, izložba u Kaselu ).
Artan Baljaj nam radom „Savremeni umetnici Kosova“ pokazuje da se i na Kosovu, pod pokroviteljstvom stranih fondacija, stvara zatvoren klan, što je sindrom koji je, zbog neprikosnovenog uticaja Soros fonda, pokazivala i srpska umetnička scena devedesetih.

„Face to face“ Drena Maljićija istražuje kako nacionalni heroji osvajaju javni prostor i preklapaju se sa vizuelnim sadržajima pop kulture. Maljići suprotstavlja fotografije Elvisa Prislija iz poznate Vorholove serigrafije sa reprodukcijom slike albanskog nacionalnog heroja Adema Jašarija, koji na Kosovu uživa status kultne ličnosti.

Fljaka Haljiti u video radu „Naša smrt-vaše jelo“ postavlja pitanje o iskorišćavanju teme nestalih osoba i njihove reviktimizacije u popularnoj kulturi. Ona koristi spot prištinske grupe Jericho i razgovara sa porodicama nestalih, čiji su porteti korišćeni u ovom spotu.
http://www.youtube.com/watch?v=nxyV5yKIbrE

Izložba je otvorena do 05.02. a onda se seli u Beograd, u galeriju “Kontest” gde će biti postavljena od 07.02. – 28.02.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home