Monday, April 28, 2008

TAJNA SRPSKE SFINGE


ili Briši briši suze s lica, ja sam tvoja uskršnja poslanica...



Ako je, kako kažu neke verzije, Nešung proročište ( Nechung Oracle ) koje je 1959. savetovalo Dalaj Lamu da napusti Tibet, bilo instruirano od strane CIA, onda su sve istorijske onostrane poruke podložne sumnjama: Mojsijev grm, Isusov lav, Arturov gral, poreklo crnog kamena, vizije Alena Čumaka...Sva zvanična mitologija je tu da se preispita...

A šta ako je car Lazar radio za Turke?

Pa je njegov zadatak bio da se žrtvuje svo plemstvo, tako što će plemići, nekom zapaljivom retorikom, zaboraviti kako su nemoćni pred nadmoćnim Turcima. Deo dila se, naravno, sastoji u tome da Laza preživi i u svojstvu zaštićenog saučesnika, u blaženoj anonimnosti puši nargile u svom privatnom haremu, somewhere on the outskirts of Ottoman Empire.
Jer ako je car odlučio da u samouništavajućem činu žrtvuje sve što u tom trenutku valja u njegovom carstvu, tu nešto debelo nije normalno.
I onda se pitamo zašto? Šta će to časnom Lazaru? Možda su ga svi nervirali, možda su mu dugovali pare, možda ih je zezao...Ili se, zamisli sad ovo, primio na Islam.

„U januaru zime gospodnje 1389. na dvor Hrebeljanovića stiže glasnik. Sneg mu je prekrivao svaku stopu, pa stope više ne behu stope, već sneg koji prekriva svaku stopu. Glasnik otrese i poslednju pomisao na zeleno, koje je ostavio iza sebe, pa isisa poslednje oko iz poslednje pileće glave što ih je nosio u torbi od kravlje kože, od tela jedne posebne krave, koja se kožom zove ali se, posle pada Vizantije, raspada od tuge neumrlog goveda....“


( Fast forward : Turski glasnik, Muratov kum, zvani Kurat, dolazi kod Laze. Upoznaju se. Večera, piće, vino, rakiica, ovo, ono...Kurat počinje da objašnjava doktrinu islamske religije. Car pomahnita, kao „nećeš ti mene u mojoj kući da zračiš, sektašu bolesni“. Izbaci glasnika na sneg. Glasnik ugine na putu nazad. Ali, na dvoru su ostale knjige. I malo, po malo, tako do prvog juna, Laza u tajnosti čitucka za Srbe posebno preveden Kuran. Posebno mu se dopadne onaj deo sa odlaskom u raj i devicama...Mada, Srbin je to. Raj je raj, ali daj ti meni prvo malo šator i nargile, na carstvu zemaljskom.
Cimne Murata, naprave dil, iste godine u julu, u Ravanicu pošalju neko fejk telo...)

Kad se manemo sprdanja sa Pavićem, i pogledamo u srce tame, vidimo da nas tamo čeka v.d. Patrijarha, don Amfilohije, sa novim hitovima: njihovo udruženje poručuje,
( a sluša ih većina, jer je danas pravoslavaca više nego što je bilo komunista
četres’ devete ), da se treba držati kosovskog zaveta. Pa što onda otvoreno ne podrže Koštunicu na izborima, nego ovako migolje, k’o pusiji.( od engl. pussy, pa u množini ). Kažu oni još „svojim radom i čestitim življenjem zaslužimo i sačuvamo pred Bogom Kosovo i Metohiju”.
Da li se to odnosi i na deo Kosova na kome žive Albanci? Da Srbi treba da budu OK prema Albancima, pa će bog da ih u sledećem izvlačenju nagradi nekom kul rezolucijom u UN? Sve je potpuno zagonetno.

Dajte ljudi, šta je taj zavet, anyway, kad se prevede na danas i ođe?
Poznavajući opus potpisanih, možemo samo da pogađamo:
a ) pobiti sve Šiptare b ) dozvoliti da Šiptari pobiju Srbe, pa to proglasiti pobedom
c ) utvrditi da li su Šiptari za SPC ono što su Turci bili za Lazara onomad
d ) pimpovati Pahomiju mališane
Nema dobitne kombinacije. Niko da kaže KONKRETNO šta znači „držati se zaveta“...I’ve made it through the wilderness, somehow I made it through... i ostala je samo jedna dilema. Šta je zavet?
Neuhvatljiv, neizreciv, nesaglediv, nenadjebiv. Šta je? Amfi, reci, plizimo te sa šlagom.


Pre par godina, magazin Foreign policy napravio je anketu među vodećim svetskim intelektualcima, o tome šta su najopasnije svetske ideje. Lista „The World’s Most Dangerous Ideas“ izgleda ovako: War on evil ( kao “evil” se označava islamski terorizam ), Business as usual at the U.N., Transhumanism, Free money, Undermining free will, Spreading democracy, Religious intolerance i Hating America.
Nezvaničnu, ali ključnu srpsku politiku vode oni koji veruju u barem pet,od osam navedenih ideja.
U prethodnom tekstu pominjali smo fascinaciju likom i delom kneza Pavla, pa se u skladu sa uskršnjom poslanicom i nedokučivom porukom, pitamo: ako ste voleli Pavla, šta imate protiv Vuka Brankovića?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home