Tuesday, December 27, 2005

BEZ STARCA...

Novi albumi Pola Enke i Berta Bakaraka*



Pol Enka, 64., iako već uveliko uživa u radostima trećeg doba, iznenadio je kritiku i novu publiku kao autor najpozitivnijeg ovogodišnjeg albuma, Rock swings. Poreklom Kanađanin, internacionalnu slavu je stekao još kao maloletnik ~ pesma „Dajana“osvojila je tinejdžerska srculenca i radio stanice od Montreala do Luksemburga. Brzo je shvatio da mu se zaljubljivanje u komšiku Dajanu isplatilo, pa se seli u Ameriku i započinje druženje sa, tada famoznim Rat pack~om, muzičko~mafijaškom ekipom koju su predvodili Frenk Sinatra i Din Martin. Nižu se hitovi kao što su „Put your hand on my shoulder“ i „You are my destiny“, a Enka nastavlja karijeru kao pevač u Las Vegasu. Šezdesetih godina prošlog veka, Sinatra je na vrhuncu slave, ali i svojih kombinatorika sa kriminalcima, CIA~om i JFK~om. U intervjuu koji je nedavno dao BBC~ju, Enka svedoči o Sinatrinoj paranoji i o opštoj zaveri prisluškivanja zbog koje je Frenk olupao zidove hotelskih soba u kojima je boravio, tražeći prisluškivače. Mladom Enki stiže ponuda koju ne može da odbije. Dobija zadatak da napiše pop~hit za Sinatru, koji je, smoren konstantnom političkom presijom, najavio povlačenje sa scene i odlazak u prevremenu penziju. I tako je nastala najizvođenija pesma svih vremena ~ „My way“, koju je Pol Enka, po sopstvenom priznanju napisao i iskomponovao za samo par sati u hotelskoj sobi u Njujorku.

Ove godine, dobrodržeći Enka, svojim glasom i aranžmanima odaje posebnu počast modernim pop~rokerima. Album „Rock swings“ sastavljen je od 14 obrada i predstavlja retro omaž savremenim autorima, koji su sigurno ponosni na to što je baš njihove numere otpevao čika Pol. Između ostalih, tu su Nirvanina pesma „Smells like teen spirit“, zatim „Jump“ grupe Van Halen, Wonderwall benda Oasis, i potpuno neočekivani Its a sin Pet Shop Boys~a, Lovecats od The Cure i Black hole sun Soundgarden~a. CD je objavila izdavačka kuća VERVE.


Bert Bakarak, 77., jedan je od najznačajnijih kompozitora popularne muzike svih vremena. Dobitnik tri Oskara i šest Gremija ( komponovao je „Raindrops keep falling on my head“ i „Walk on by“, da pomenemo najpoznatije ), do sada se bavio isključivo „ozvučavanjem“ tuđih tekstova. Ipak, rat u Iraku inspirisao ga je da objavi album „At this time“ u kome se pojavljuje i u ulozi tekstopisca. „Morao sam da snimim ploču sa pesmama za koje sam lično pisao i muziku i tekst. Kada sam video da nas je administracija lagala i da u Iraku nema oružja za masovno uništenje osetio sam da po prvi put moram nešto da kažem“. U vreme rata u Vijetnamu Bakarak je pisao ljubavne balade, i bio je ružnija polovina glumice Endži Dikinson.
„Sada mi je žao što sam tada živeo u svom izolovanom svetu“, kaže Bakarak.

Album se sastoji od protestnih ali i ljubavnih pesama, od kojih neke izvode Elvis Kostelo i Rufus Vejnrajt. Za dobre semplove i bit bio je zadužen Dr.Dre lično.
„At this time“ je objavio Sony.

Za dodatne informacije o Polu Enki i Bertu Bakaraku, obratite se svojim roditeljima ili sajtovima www.paulanka.com i www.bacharachonline.com.


*text objavljen u Glasu javnosti 25.decembra 2005

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

I rеally lovе your website.. Greаt colors &
theme. Did you makе this amazing sіte yourself?
Please reρly back aѕ I'm trying to create my own site and want to learn where you got this from or what the theme is called. Kudos!

My weblog: natural skin lightening

1:44 AM  

Post a Comment

<< Home