Tuesday, January 03, 2006

BLOGOM SRBIJO!


Virtuelna akcija za 2006*


Kultni film "Festen" Tomasa Vinterberga govori o okupljanju jedne danske buržoaske familije, povodom šezdesetog rođendana "glave porodice". Na bogatom ručku, organizovanom na ogromnom porodičnom imanju, pojavljuju se mnogobrojni rođaci, poslovni partneri slavljenika, ali i troje dece - alkoholičar Mihael, Helena, trockista koja se zabavlja s crncem i Kristijan, jedini očev ponos, uspešni ugostitelj.

Posle svih lažnih osmeha, Kristijan ustaje da održi govor. Pred zvanicama, svečanim tonom, on otkriva kako je njegov, u zajednici mnogopoštovani konzervativni otac, u stvari monstruozni, incestuozni pedofil, koji je godinama silovao njega i njegovu sestru bliznakinju, koja je nekoliko meseci pre ovog jubileja izvršila samoubistvo. Kada sin, potpuno potresen, završi strašnu ispovest gosti se hladnokrvno pogledaju i nastave da jedu i nazdravljaju. Kristijan shvata da mora da koristi drugačije metode - same reči, bez dela, očigledno ne uspevaju da dopru do samozadovoljne zajednice.

Navedeni insert alegorija je "kulturne 2005." Mediji, čiji je zadatak isključivo da hvale, pisaće o tome kako smo postali svet zahvaljujući Bočeliju i Pavarotiju, zatim o uvek uspešnom Bitefu, perfektnom Festu, bogatoj domaćoj filmskoj produkciji, genijalnim teatarskim dometima. Oni koji imaju nešto drugačije stavove neće se ni čuti, ili se na njih neće obraćati pažnja. I to ne samo zato što je plaćenih klapera više, nego zato što se mnogi, koji u vezi sa kulturom imaju ideje i predloge gade da u kolo uđu.

Za prave promene potrebna je sinergija kreativnih, a nezadovoljnih, do koje se ne dolazi sedenjem po kućama, a upravo taj pasivni status od svih pravi saučesnike opšteg rasula vrednosti. Tačno je da šund preplavljuje, da se sve i dalje radi preko politike i veza, tačno je da se ne misli na mlade umetnike i da je visoka kultura u zapećku, da je za svaki pokušaj potreban novac koga nigde nema itd. Ipak, za aktivno učešće u bilo kakvoj kulturnoj akciji, ili barem za javni komentar, postoji jedno potpuno besplatno rešenje. A to je WEB-LOG.

Web-log (skraćeno BLOG ) Internet forma koja omogućava korisnicima svetske elektronske mreže da bez ikakvih investicija, potpuno sami, naprave lične veb-sajtove. Teme blogova su bezbrojne, od personalnih prezentacija preko kompilacija raznih tekstova iz novina, do tinejdžerskih fan blogova, posvećenih omiljenim zvezdama. Ne postoji ograničenje u tome koliko jedna osoba može da ima njeb-logova, a sam intefejs je lako savladiv, čak i za elektropionire.

Na blog mogu da se postave tekstovi i fotografije, a korisnik bira između tridesetak zanimljivih grafičkih rešenja, raznih boja i dezena. Sajt njnjnj.blogger.com koji nudi sve ove opcije je vlasništvo svetskog pretraživača Google, pa blogeri imaju prednost kada neko traži određenu ličnost ili pojam na Internetu. Jasno je da ne postoji nikakva cenzura, te se svačije mišljenje, već za par minuta od postavljanja može naći pred milionima svetskih korisnika, ili bar pred onima koji govore srpsko-hrvatsko-bošnjački jezik. Važno je da tema teksta ili komentara bude jasna, tako da može lako da se nađe ukucavanjem ključnih reči.

Pišite, kritikujte, uključite se, i neko će sigurno čuti. Jer "poenta je u promeni sveta, ne u njegovoj interpretaciji", kako reče veliki filozof. Ako želiš da menjaš ljude, ne odmeći se - dopuni ga drugi. Želimo vam kulturnorevolucionarnu 2006.

*text objavljen u GLASU JAVNOSTI 31.12.2005.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home