Wednesday, May 21, 2008

ČEKAJUĆI SUPER-HEROJA







Dok bioskopskim ekranima besciljno plutaju Tobi Megvajer kao Spajdermen, bezidejni akteri Fantastične četvorke i iskarikirani heroji X-mena, stariji ljubitelji ekranizacija stripova svoje poslednje nade usmerili su ka liku Džokera, koga u nastupajućem nastavku Betmena „The Dark Knight“ tumači pokojni Hit Ledžer.


Predstojeća premijera najnovijeg Betmena obeležena je premistifikovanom aurom dekadentnih osamdesetih, legendarnom replikom „I didn’t ask“, koju prvi Džoker ( Džek Nikolson ) upućuje nacifranoj Džeri Hol, kada mu ona kaže „you look good“, ali i najtežem od svih zadataka za svakog sledećeg čoveka-slepog miša: približavanja kvalitetu koji je isporučio tim Kiton- De Vito- Fajfer- Barton , u delu „Batman returns“ ( tzv. „dvojka“ ).



Uz agresivnu kampanju i all star tim:, Kristijan Bejl ponovo kao Betmen, Hit Ledžer, Majk Kejn, Geri Oldman, Aron Ekhart, Megi Džilenhol a svi pod vođstvom Kristofera Nolana, producenti iz Warner Bros. imaju razloga da pomisle da praznici stižu 18.jula, za kad je zakazana premijera u Severnoj Americi.
Ledžerova tragična smrt sasvim sigurno neće odmoći „hajpu“ koji je stvoren oko novog Betmena, a slogan pod kojim se nastupa ima i malu, ali dovoljnu političku konotaciju: WELCOME TO A WORLD WITHOUT RULES, piše na plakatu, tik iznad Betmena, i solitera u plamenu koji neukusno podseća na WTC...
Ipak, pre nego što Kristijan Bejl ( inače srpski zet, o praznicima posećuje srpsku crkvu u Los Anđelesu ) koji je besprekoran glumac, posvećen poslu, imun na trač rubrike, sve u svemu idealni super-heroj, dakle pre nego što on, takav, ponese šnjur „omiljenog junaka ove sezone“ na horizontu svetluca crveno-zlatno odelo čoveka od čelika ( Iron man ) iz kojeg mu se kezi Robert Dauni mlađi.

Najveći blokbaster u 2008., „Iron Man“ je do sada zaradio skoro pola milijarde dolara, a zanimljiv je ogroman broj pozitivnih tekstova od strane kritičara koji su, uobičajeno, veoma strogi prema žanru „ekranizacija stripova.“ ( Pored prvog Supermena, „Iron“ je verovatno najbolje ocenjen film o super-herojima u istoriji ).

Šta je to ujedinilo plebejce i patricije ?
“Hollywood has unearthed an unlikely weapon of mass destruction: Robert Downey Jr.”, kaže jedna kritika. I to ukratko sumira sve ostale: ovaj film počiva na briljantnom talentu nikada do kraja priznatog, problematičnog glumca R.D.J., ali i na odlično napisanom scenariju po kome je Daunijeva privatna antiherojska aura pomognuta ubitačnim replikama uz puno cirkuske telesne akrobatike, gde je Robert svoj-na-svome.

RDJ je bivši narkoman i alkoholičar koji je godinama posećivao rehabilitacione centre, a poznata je i anegdota kada se probudio u krevetu komšijskog deteta, pogrešivši kuću u kojoj stanuje. Posle raskida sedmogodišnje veze sa Sarom Džesikom Parker ( auuu, da, auuu, grozno, auuu, da ) i nominacije za Oskara ( film “Čaplin”, 1992. ), Daunijeva karijera kreće vrtoglavo nizlaznom linijom. Naravno, narkomanske eskapade mu donose “bad rep” ( loš publicitet ) među rediteljima, pa su i ponude sve slabije i bleđe. Iz tog perioda najbolje ga se sećamo iz divnog spota “I want love” Eltona Džona, u kojem peva dok hoda po praznom holivudskom zamku.

Daunijev povratak je dug i klackav. Angažovanje u seriji “Ali Mekbil” ometeno je još jednom rehabilitacijom, a posle toga, jovonanovo “čist” ukrašava veliki ekran u dva odlična filma “Kiss kiss bang bang” i “Zodiac”.

Zato što je najveći fan R.D.J. van okvira glumčeve najuže familije, urednica ovog bloga, J.DJ. je, od strane redakcije, poslata na projekciju filma “Iron Man”. Evo njenih zabeleški:


Izašla sam iz bioskopa, i slično kao nekad, posle projekcija filmova Brusa Lija u bioskopu 20.10., vikala sam „I am Iron Man.I am Iron Man“. Onda su me odveli.Ovde je sve belo, ali doktori su dobri i daju mi da nešto napišem....

Rečeno mi je da ne kvarim užitak budućim gledaocima, tako da neću pisati ništa o samom filmu. Malo bih se pozabavila komparacijom političke situacije u Srbiji i žitijem Iron Man-a.
Po gledanju filma, shvatila sam da je Srbiji potreban super-heroj, a ovo ostvarenje nam daje savršen recept: heroj je neko ko je pametan ali nedovoljno svestan svoje uloge u društvu. On uživa u blagodetima svoje firme, gaji tesne veze sa državom i pomaže njene poslove. Slučajno, heroj shvata da su poslovi za državu veoma prljavi, zamalo nastrada i odlučuje da se promeni. Zbog svega toga, u svom okruženju nailazi na ogroman otpor, život mu je ugrožen, ali on i dalje želi da učini pravu stvar. Raskida sa svim ostacima svog pređašnjeg ponašanja ( tompusi, avioni, kamioni, qrve, gudra, zlatni satovi...), a tako gubi i zle i koristoljubive prijatelje. Odlučuje da ide do kraja, makar ga to ubilo. Pobeđuje zloće. Svima otkriva istinu o sebi. Ali u tome mu pomaže i jedna jedina dobra vladina agencija, jer je svaka rasformirana i novouspostavljena agencija dobra.
Neka se neko nečega odrekne. Rasformirajmo agenciju. Pobedimo zloće.






2 Comments:

Blogger Nikola B said...

Dobar je film. A Dauni je stvarno zaslužan za to, najviše. Ako se zanemari američka zastava u prvoj sceni i izmene u odnosu na strip i... ma dobar je...

3:25 AM  
Blogger 30.februar said...

pa to je u prvoj sceni. dok je on jos uvek glup.

12:28 PM  

Post a Comment

<< Home